Nuffnang ads

Tuesday, June 26, 2012

Durian? Gemuk? Kolesterol?

Hik hik...bukan durian yang menggemukkan. Tapi tabiat pemakanan yang tak betul. Kesian durian.


Artikel daripada kevinzahri.com

Ah yes, sekarang musim durian di Malaysia. Jadi semasa makan malam di rumah ayah saya di Ampang semalam, keluarga saya agak terkejut apabila “cikgu fitness” pun memakan seulas durian. Keluarlah kata-kata seperti “boleh ke makan durian?” atau “tak tinggi kolesterol ke?”.
terkejut semua apabila “cikgu fitness” makan durian semalam ….
Tak salah makan durian in moderation dan saya rasa buah durian itu mempunyai reputasi buruk padahal ia mempunyai banyak kebaikan.

10 Fakta Menarik Buah Durian

Jumlah kalori untuk 1 ulas Durian (cekodok.com)
  1. Tinggi Kalori? Ramai yang menganggap buah durian tinggi kalori dan menggemukkan. Tahukah anda bahawa seulas durian baru mempunyai 50kcal. Tidaklah tinggi sangat.
  2. Tigggi Kolesterol? Durian atau mana-mana buah pun tidak mengandungi kolesterol. Kolesterol cuma datang dari sumber haiwan, bukan tumbuhan.
  3. Tiada nilai nutrisi? Buah durian kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral seperti antioxidant vitamin-C (about 33% of RDA), B-complex dan potassium (penting untuk kawalan bendalir badan, mengawal denyutan jantung dan tekanan darah. Durian juga mengandungi calcium dan phosphorus
  4. Tinggi lemak? Satu ulas durian baru ada dalam 1-2g lemak dan tu pun bukanlah lemak tepu (saturated fat)
  5. Tinggi gula? Satu ulas durian ada dalam 10g gula. Tinggi? Itu bergantung kepada jumlah kuantiti pengambilan anda. Kalau 2-3 ulas masih kurang lagi daripada satu tin minuman soda.
  6. Panaskan badan? Memang. Buah durian mempunyai kualitit memanaskan badan jadi elak makan berlebihan, lagi-lagi kalau anda mempunyai diabetes atau tekanan darah tinggi.
  7. Tingkatkan nafsu seks? Betul! Itu berbalik kepada kualiti panaskan badan – peningkatan peredaran darah. Sekali lagi, hati-hati sekiranya anda hypertension dan elakkan bercium-cimuan :)
  8. Tidak sesuai untuk diabetes? Betul tapi itu bukan soal durian semata-mata tapi mereka yang ada diabetes atau kencing manis harus kawal pengambilan gula dan makanan/minuman yang tinggi glukosa.
  9. Kurangkan stress? Bergantunglah kot tetapi buah durian mengandungi amino asid bernama tryptophan yang bantu tingkatkan keluaran hormon serotonin (yang mengantukkan) jadi anda lebih senang tidur, rasa lebih “ringan” dan lebih tenang.
  10. Jangan makan berlebihan? Memang betul. Tapi sekali lagi, itu bukan untuk durian semata-mata tetapi untuk segala-galanya. 1-3 ulas sekali jalan tidaklah terus sangat.
Oklah enjoy musim durian dan makanlah dengan ilmu yang lebih baik.
Sekarang kalau ada orang yang cepat buka mulut dan berkata “boleh ke makan durian?” atau “tak tinggi kolesterol ke?”, anda boleh kongsi ilmu dengan mereka.



Wednesday, June 20, 2012

Perineal Massage For Pregnant Mom


From Wiki
" Perineal massage is the practice of massaging a pregnant woman's perineum around the vagina in preparation for childbirth. The intention is to attempt to prevent tearing of the perineum during birth, the need for an episiotomy or an instrument (forceps or vacuum extraction) delivery.
Randomized clinical trials of perineal massage have shown its effectiveness in reducing class two and three level tears to be on the order of 5 to 7 percent (over not doing the massage). "

I have this fear as the due date is just around the corner.
I pray a lot that the tears won't be hurt so much and I won't need lot's of stitches down there.
When I delivered my first baby, I was sure that the tears look pretty bad. I don't know...my husband did all the cleaning...and when I confirmed this second pregnancy...the fears come and haunted me...hahaha...silly me.
I don't really mind the labor pain but the after the not-so-mild-pain which worry me lots. Dasar penakut sakit. Who loves pain kan?

Then I read an article in Babycentre on how to avoid the episiotomy. Goood news to me...
Then I found this at Mengandung.com. 

Hope I share you pretty good info to all new mommies out there...Not to forget for the second, third, fourth aand so on time mommies juga...Hope it's not too late...I am 35weeks pregnant...have to practice it before we've been push to the labor room....

The Info

Berikut adalah salah satu cara bagaimana mengurangkan risiko luka permukaan faraj semasa bersalin anak pertama.

Kaedah yang dicadangkan ialah dengan melakukan urutan permukaan faraj sebelum bersalin @ "antenatal preneal massage"

Apakah 'perineum"?
Iaitu kawasan di antara faraj dan dubur.

Berapa kerapkah koyakan perineum itu berlaku?
Antara 40-80% dan 2/3 daripadanya memerlukan jahitan.

Bagaimana untuk mengelakkan ianya daripada berlaku?
  •  Lakukan "Perineal Massage"
  •  Menggunakan 1 atau 2 jari
  •  Dilakukan sendiri di rumah, 1-2 kali sehari sebelum 4-6 minggu sebelum tarikh jangka.

Bolehkah suami mendorong?
Sudah tentu!

Adakah apa-apa risiko kepada kandungan?
  • Tidak ada.
  • Senang dilakukan.
  • Tidak menyakitkan.
  • Tidak perlu bayaran.

Tatacara mengurut perineum
  1. Basuh tangan anda dan pastikan kuku sentiasa pendek, tenangkan diri anda ditempat yang selesa dengan cara mencangkung.
  2. Sapukan pelicin (minyak zaitun). Jangan gunakan minyak bayi, minyak galian atau petroleum jelly.
  3. Letakkan 1 atau 2 jari anda lebih kurang 1 - 1.5 inci ke dalam faraj. Tekankan ke bawah iaitu ke arah dubur dan ke sisi sehingga terasa sedikit regangan.
  4.  Tetapkan keadaan tersebut selama 1-2 minit.
  5. Urutan perlu dilakukan dalam bentuk gerakan 'U' berulangkali.
  6. Urutan perineum hendaklah dilakukan perlahan-lahan selama 10 minit setiap hari (sekurang-kurangnya 4 kali seminggu). Selepas 1-2 minggu anda akan terasa lebih regangan.

(Sekiranya suami anda yang melakukan urutan perineum, arahan yang sama hendaklah dilakukan)


Wednesday, June 13, 2012

I is hantu kacang

Aku memang pantang makan kacang.
Kalau ada depan mata, selagi tak habis satu pack tu memang tak sah.
Kebanyakan kacang aku makan kecuali kacang parang.
Ni la kerja aku harini.
Sambil ngadap pc sambil berkudap.
Kacang bijak namanya.
Too idiot to believe makan kacang ni automatik jadi bijak ;-p

Dari beri putih('x')

Hand Paper Soap

From Libresse
Haritu beli stok panty liner.
Jenis yang pantang nampak free gift.
Paper soap? Apekah itu?
Paper tu drop sikit air dia tukar jadi sabun.
Senang keje I. Nak cebok montot uchuk acham sorg tu. Tak payah carry sabun lg kalau pi jenjalan. Hehe. Memang dasar .......
Sila dapatkan di pasaran selagi stok masih ada.
Dari beri putih('x')

Wednesday, June 6, 2012

Tuesday, June 5, 2012

47 days to go!!!


Gulp!!!!
Ready or not...the time will come.
Maybe earlier...or pass EDD...
But still I have to push...
Hope the episotomy run smooth...
Or no need at all...
'Coz I can't bear the pain...
Hope the labor pain doesn't take long
So I can meet my little kicker soon
And Hariz can't wait...
To play and pamper and smooch the baby 
Ohhhh...
How I wish I am ready to the labor....



Salah ke bagi anak main game?


Aku suka main game.
Aku suka baca komik.
Dan aku rasa tak ada salahnya aku kongsi minat aku dengan anak aku.
Aku suka baca buku juga. So does anak aku.
Korang rasa macam mana?
Salah ke bagi anak main game?
Game yang macam mana? 
Dalam iPad, tablet semua tu...kan ada game yang bermanfaat. Learning ABC's, count 123....
Salah aku ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...