Nuffnang ads

Monday, February 28, 2011

Bising Ah!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tengah tunggu talian disambungkan.
Tapi keadaan kat sini sangat bingit.
Hello!!!!
I am talking on the phone! Would you please shut the hell up!!!!
Dah lah aku ada sikit sound trouble...memekak pulak kat sini....cite kendian kendian takleh ke?
Tension aku...

Breast milk ice-cream, anyone?

Washington, Feb 25 (ANI): A shop in London is selling ice cream containing human breast milk.
The shop in Covent Garden used milk donated by a UK mom to make the "totally natural" treat.
According to UK website Parentdish, Victoria Hiley, 35, a mother of one from Leeds in northern England, has already donated a liter of her breast milk to Icecreamists parlor for the dish it calls Baby Gaga.
"What's the harm in using my assets for a bit of extra cash?" Fox News quoted Hiley as saying, who responded to an advert for milk suppliers on another parenting website, Mumsnet.
"What could be more natural than fresh, free-range mother's milk in an ice cream?"
The new parlor pays 15 pounds (24 dollars) for every 10 ounces of milk and has already had 15 mothers become donors. Each lactating woman undergoes the same health checks used by the UK's National Health Service to screen blood donors.
Matt O'Connor, 44, who runs Icecreamists, makes the dish by blending the breast milk with Madagascan vanilla pods and lemon zest.
"No-one's done anything interesting with ice cream in the last hundred years," he said.
"Some people will hear about it and go, 'yuck,' but actually it's pure, organic, free-range and totally natural," he added. (ANI)



Ramai la nanti jadi anak susuan eh?

Thursday, February 24, 2011

HTC | Telefon Pintar Terlaris di dunia

http://handies.phandroid.com/media/htc-desire-1269967580-925.jpg
http://rmreview.com.my/wp-content/uploads/2009/06/iphone_3g_8gb.jpgSumber: Kosmo Online




LONDON - Satu kajian terbaru mendapati telefon pintar keluaran Apple Inc, iPhone bukan lagi antara gajet paling laris di Britain, lapor sebuah akhbar semalam.
Telefon pintar iPhone kini berada di tempat keenam senarai telefon pintar terlaris di negara itu dengan orang ramai cenderung memilih gajet serupa yang jauh lebih murah.
Kajian tersebut dibuat oleh laman web uSwitch.com Mobile, yang menyenaraikan telefon pintar yang paling popular pada masa kini di Britain berdasarkan nilai jualan dan pencarian di Internet.
Ia mendapati telefon pintar Desire keluaran syarikat Taiwan, HTC menduduki tempat pertama senarai itu dengan diikuti HTC Desire HD dan HTC Wildfire.
"Selain boleh mengakses beribu-ribu aplikasi seperti iPhone, HTC Desire memiliki kelebihan lain yang memikat pengguna," kata komen di uSwitch.
Telefon HTC dan beberapa gajet lain meniru aplikasi skrin sentuh iPhone yang menjadi popular.
Semua telefon pintar kini menawarkan akses Internet kelajuan tinggi bersama-sama video, muzik dan pelbagai jenis permainan. - Agensi

Wednesday, February 23, 2011

Liverpool | Dulu aku layan aa

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/0/0c/Liverpool_FC.svg/370px-Liverpool_FC.svg.png

 Sekarang mesti tengah kecoh kan dengan EPL eh? Aku tak lah melayan sebab utama rumah takde Astro. Bukan tak teringin tapi muktamad FBS takmo pasang selagi tak boleh opt bayar untuk channel yang dia nak saje. Yang dia taknak takmo bayar.

Nak melayan sampai tengah malam...dengan anak kecil? Esok nak keje lagi...Memang bukan aku. Letih wei...Mau aku tido kat ofis nanti. 

Dulu-dulu time aku sekolah menengah minat la gak bola. Time tu aku peminat liverpool tak la hardcore setakat ada gantung bendera ngan gambar owen kat bilik je...Dan time tu aku ada pulak kawan ngan mamat ni yang hardcore Arsenal. Bese kitorang tau reseult dari paper sebab boarding school kan..sekolah agama lak tu...bincang/gaduh pasal bola pun dalam buku note rahsia kitorang...hahaha...macam chat la cuma aku ngan dia tulis dalam buku exercise tak guna tu..

Waktu sekolah tu dia tulis siap2 nak ngomen apa pasal team aku...kang waktu prep aku dok tempat dia (buku tu letak bawah table dia) aku pun tulis / reply balik plus kutuk2 team diorang gak. Oh teringat balik memang kelakar. Buku tu pun tah mana tah..Kantoi ngan pakwe aku dulu kot pastu dia simpan bukti aku curang padahal aku gaduh hal bola je ngan mamat tu. 

Back to Liverpool...dulu aku layan la...lagu team dia pun aku ingat2 lupa da. Cuma aku suka Liverpool dulu sebab ada Owen kot...Hahahaha...dan sume kawan-kawan yang tau aku minat Liverpool sure bagi goodies be it poster ke, kad ke, apa2 la...thanks to Am for the poster...tu pun ko bagi aku time nak clearkan tmpt ko plus taknak semak bawak balik byk brg ko kan lepas SPM tu..tu yang ko lantingkan kat aku kan...

Masa-masa tu mungkin dah berlalu. Tapi WC aku layan. Cuma sehingga ke la ni aku still tak faham the game's rule..That's y aku prefer watching badminton and pingpong rather than bola sepak

Antara pesan mak

" Berkawan biarlah berpada-pada, jangan terlalu baik, dan jangan sesekali bermusuh "
http://1.bp.blogspot.com/-nT2u9zTjpE0/TVlZAub4-6I/AAAAAAAAAHI/dHqCbPEdEXs/s1600/friendsCartoon.jpg

Motif?
Bukan lah nak kata aku ada krisis dengan kawan aku, there is but...aku pun dah confront ngan kawan aku tu.
Bukanlah tak boleh baik...boleh...tapi kot sampai cemolot tu aku rasa hati-hatilah.

Ada ketika sikap kawan tu mungking menyinggung perasaan kita...aku akui aku jenis cam ni...tak boleh tengok kawan baik aku rapat dengan orang lain..but...aku ok je...at least aku luaskan bilangan kawan aku lagi...tak la dok berkepit ngan sorang tu je kan...

Apa aku nak cakap kat sini...bila seseorang kawan tu ye la...ada perangai kita yang dia tak berkenan...dan mungkin ada tercerita pada sesorang yang lain tentang perangai kita yang dia tak suka tu...dan kita dapat tau daripada sok sek orang lain...tapi tak perlu kita nak mencanang-canangkan sekampun/seofis/ waima di fb sekalipun keburukan kawan kita tu . Yelah...asal dulu korang baik giler...tidur sebantal, minum sestraw, mengumpat orang lain sesama..alih-alih sekarang hal dalam kain dia yang pernah dia cite pun kita nak hebohkan juga...

Aku ada lah beberapa kerat kawan baik. Nak kata baik sure korang tak caya sebab kitorang jarang-jarang jumpa..jsekurang-kurangnya jarak jauh tu buatkan kitorang still in touch lagi

Tuesday, February 22, 2011

Good Manners

My parents started teaching me
When I was just two
All about manners and the right things to do.
They told me "learn to say thank you,"
And "learn to say please,"
And "learn to say excuse me if you happen to sneeze."
Good manners, good manners,
Good manners are important to everyone in the world.
My parents kept on teaching me
When I was three.
And then the more I learned,
The more that I could see
That there's a way to do it wrong,
There's a way to do it right.
Everybody, use your manners now and be polite.
Good manners, good manners,
Good manners are important to everyone in the world.
(Instrumental piano bit)
Good manners, good manners,
Good manners are important to everyone in the world.
Good manners are important to everyone in the world. 
 
Nota: Aku tak fahamlah sikap sesetengah orang ni. Tetiba sendawa depan orang pastu boleh claim kenyang...You should say 'I'm sorry ' ke at least, or 'Excuse me' or 'Pardon me' ...Lagu kat atas tu aku dapat bila ulang kali tengok Barney ngan anak aku. Aku rasa orang2 yang dah berumur pun patut tengok la. Banyak pengajaran yang dapat kita belajar daripada budak kecik. And hoping they will not grow up with our bad habit/attitude. Senang cite langsung takder manner atau lebih kasar takde adab. Yang aku pelik tu golongan profesional yang buat macam tu. Bad manner knows no title.

Magic Words

http://wonderfanfiction.files.wordpress.com/2010/08/please2.gif?w=299&h=296


There are lots of things
We can do to be nice,
Sometimes they're hard to remember.
But there are two little things
You should never forget,
From January through December.

He's talking 'bout please and thank you,
They're called the magic words,
If you want nice things to happen,
They're the words that should be heard,
Remember please and thank you,
'Cause they're the magic words.

Use 'em in the morning, at noon, and night,
'Cause it's a great way to be polite!
Please and thank you,
They're the magic words.

We're talking 'bout please and thank you,
They're called the magic words.
If you want nice things to happen,
They're the words that should be heard!

Remember please and thank you,
'Cause they're the magic words.
Use 'em in the morning, at noon, and night,
'Cause it's a great way to be polite!

Please and thank you,
They're the magic words.

 http://showmemoneybiz.com/wp-content/uploads/2009/11/Thank-You-4-Early-Payment.png

Game | Farm Mania 2


My currently addiction. Since FB has not been my interest anymore, I got this easily download to pc/lappy. Hehehe...I am a happy farmer.

Pin Ribbon

** My handmade ribbon brooch **

Saiz : 2" (Lebar) x 1" (Tinggi)
Harga : 2 biji / RM5 (Tak termasuk pos)


G1
1. Available
2. Available

G2
1. Available
2. Available

G3
1. Available
2. Available

G4
1. Available
2. Available

G5
1. Available
2. Available

G6

1. Available
2. Available
3. Available

G7

1. Available
2. Available

 G8



1. Available
2. Available

 Di atas adalah stok yang ada pada saya.
Macammana nak dapat boleh bagitau Kod diatas gambar tu dan pilih nombor ikut turutan mula dari atas. Lepas tu boleh emel saya @ xana.poji@gmail.com atau sms saya @ 019-2317479

Semakan Keputusan STPM 2010

Untuk semakan keputusan STPM Tahun 2010

Sila klik
|
|
|
|
V


TAHNIAH!

Best part about breastfeeding

http://wwwdelivery.superstock.com/WI/223/1538/PreviewComp/SuperStock_1538R-53312.jpg

This is my personal opinion. But I think most mommies must be agree with me..hehe
The best out of the best part is I DON'T HAVE TO WAKE UP IN THE MIDDLE OF NIGHT PREPARING THE BABY MILK.  Aye aye I know you may call me a lazy sort-of mom but most of us are like that kan? When we're already fall asleep we surely hard to wake up in the mid of night.

Next best thing is duing the first crucial 6 months I DON'T HAVE TO CARRY HEAVY BASKET CONSISTING MILK, BOTTLE, FLASK, AND OTHER THINGAMAJIGS  (you name it) WHENEVER WE ARE OUT FOR SHOPPING/VISIT/EVEN ON A TRIP! 

I follow each and every instructions from my JM (Jururawat Masyarakat) and my paed strictly ( oo yeah?!). No plain water before he first had his solid food, no solid food ( not even the finest cereal in town) on his first 6 months (even my mom call me cruel to my son), no walker before he could walk and etc.

What I learn about the breastfeeding besides all the science facts that you may want to Google IS, always ready to serve before your baby start to squeal. Always ready whenever, wherever you are.

So, watcha waiting for? Those with baby don't forget to breastfeed your baby. If your claim you don't have the fluid consult the doctor. They may have solutions. When there's a will there will always a way...

Monday, February 21, 2011

Karangan versi Negeri Sembilan

PAGI TU PAGI SENAYAN. MAK NGAN ABAH DEN TAKDO KEK GHUMAH. GI MOTONG GOTAH KEK KOBON GOTAH. TING GA DEN, UWAN DEN NGAN ADIK DEN YANG UMO LAPAN TAUN YO KEK GHUMAH.

TE TIBO DAPO GHUMAH JIGHAN DEN MOLOTOP!!!.. BE LANGO NGAN KUALI TOHUMBAN KEK PINTU PAGA. UWAN DEN YANG TONGAH GOJOAN KEKABU TU, DEK TERGAMANG EH, BIJI KEKABU DITEGHAJANG EH. LOBIH SOGONGGAM KEKABU DI KUNYAH EH. DEN NGAN UWAN DEN BEKOJA NAK NOLONG AN JIGHAN DEN. UMAH AII, API NENEK MOYANG BOSA EH..JANGAN KAN NAK NOLONG, DOKEK PEN PANEH. TAK DITOLONGKAN JIGHAN, KUK DITOLONGKAN, AWAK LAK MODA. DEN NGAN ADIK DEN PUN BERTINGGUNG LAH KEK PINTU PAGA NUNGGU AN API PADAM. JIGHAN DEN TAH APO LAK KABAAN EH. KOK IDUP, ADOL LAH. TAK LAMO TU, JIGHAN DEN PUN BALIK. GHUPO EH DIO GI BONDA TENGOK ANAK EH TANGKAP IKAN. PUEH DEN KOBAAN DAPO EH TEBAKA, TAK DIAPIK EH. SUKO BONA ANAK EH DAPEK IKAN BOSA. POLAK NAWA DE..

YO TAK YO, DEN PUN BALIK GHUMAH. KOJAP TU, DEN DONGAR JIGHAN DEN MEGHAUNG. BAGHU PERASAN LAH TU. AGAK EH, DIO NAK MASAK IKAN, GI DAPO TENGOK DAH HANGUH KANG KOK DIO DATANG NGADU KEK GHUMAH DEN, MAU YO DEN GHEMBAT EH. PUEH DEN KOBAAN TADI.

TU LAH CITO SEDERHANA NGOGHI YANG DEN TENGOK. TAPI TU PUN DAH LAMOOO. MASO DEN KOCIK. TU PUN UWAN DEN YANG CITO...
"KOK MONGAK WAN DEN, MONGAK LAH DEN.."



*Den oghang ngoghi gak...tapi den pun ambil maso lamo gak nak faham cito ni...camno tu? Adeh!

Kenapa mat rockers berambut panjang?

http://media.80stees.com/images/products/Curly_Rocker-Wig.jpg 

Pada Sabtu pagi yang lepas, di meja makan semasa minum pagi aku, adik laki aku ngan mak aku ngan anak aku dok tengok NLKO. Tema dia pagi tu pasal rock. Tetiba adik aku tanya:

Adik : Tau tak kenapa rockers ni rambut panjang? ( Masa dia tanya tu kuar la gambar sorang mat rock tengah goreng gitar dia sambil pusing-pusing kepala )

Aku (jawab) : Bukan imej derang camtu ke? ( Aku memang suka jawab dengan tanda soal balik)

Adik : Sebab rambut dia function as penapis bunyi bingit yang derang buat tu. Kita je la dengar bunyi bising giler tu.

Aku pandang mak aku dan mak aku pandang aku...I was like....Hampeh nyer adik! But seriously i was laughing fikir balik jawapan dia tu yang aku sendiri tak terfikir. He's 14 tapi aku rasa cam budak tadika lagi pun ada

Friday, February 18, 2011

KEMASUKKAN KE TEVT DAN ILKA AMBILAN JULAI 2011 (PELBAGAI KEMENTERIAN)

Ini adalah kursus jangka pendek yang ditawarkan oleh beberapa kementerian khusus bagi yang sedang bekerja, cuti semester dan pada mereka yang nak menambah ilmu kemahiran, Yuran pengajian adalah RM10 sahaja. Sila rujuk gambar di bawah untuk senarai kursus yang ditawarkan. Kursus-kursus dan program-program yang ditawarkan adalah dibawah Kerajaan Malaysia dan Sijil Modular Kebangsaan Dibawah Kolej Komuniti, Kementeria Pengajian Tnggi Malaysia.
 


https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=26277affeb&view=att&th=12e318eaeea89b82&attid=0.1&disp=inline&zw
[click image to enlarge]

Masa bersama keluarga tak dapat dibeli dengan wang ringit

http://mohebban.burjalsaheb.com/wp-content/uploads/2009/07/dots-happy-family-cartoon.gif 
 Selamatkanlah rakyat-rakyat Bahrain yang ketika ini sedang bergolak menuntut keadilan. Selamatkan anak-anak kecil di sana.

Semalam, setelah agak lama tak menghadiri mana-mana motivasi diri, slot semalam sikit sebanyak menyedarkan aku bahawa hidup ini bukanlah semata-mata keran wang ringgit. Transformasi diri, nak ke tak nak...pokok pangkal semua bermula dari rumah. Masalah sosial sekarang punca pergolakan dari dalam rumah sendiri. Bukan nak menuding jari pada sesiapa. Aku punya anak. Aku bercakap juga bagi konteks diri aku agar tidak mengulangi kesilapan yang sama. Mungkin semasa di usia anak aku di dalam kandungan banyak benda yang aku alpa, sikit sebanyak aku terpaksa terima refleksinya daripada anak aku sendiri. Tapi aku masih punya waktu untuk memperbetulkannya.

Benar, anak yang baik terhasil daripada gabungan kedua ibu-bapa yang baik. Namun, ibu bapa yang kurang baik tidak semestinya tidak dapat menghasilkan zuriat yang baik jika dapat mengubah diri kepada lebih baik.
You'll bear the consequences if you ever commit sin.  Maybe not you, but to your inheritance.

Bila difikir balik, apalah gunanya wang ringgit tinggi menggunung jika masa aku pencen nanti aku keseorangan, Ada keluarga tapi masing-masing menjauhkan diri. You may pamper your kids with you wealth but without your love they are just in love with your wealth. No more. Once you've gone, they'll be slave to your wealth. And during that time, you will realize...not even a thousand bucks worth your time with your family.

Wednesday, February 16, 2011

Aloutte, Gentille Aloutte

http://3.bp.blogspot.com/_K9fHfi0dpTw/TGTxXGw815I/AAAAAAAAAqM/QSPAtkphRos/s1600/alouette.jpg

Aloutte, Gentille Aloutte
Aloutte je te plumerai

Je te plumerai la tete
Je te plumerai la tete
El la tete, el la tete
Aloutte, aloutte...
Ooohhh

Aloutte, gentille aloutte
Aloutte je te plumerai
Je te plumerai la bec
Je te plumerai la bec
El la bec, el la bec
El la tete, el la tete
Aloutte, aloutte
Ooohhhh

Aloutte, Gentille Aloutte
Aloutte je te plumerai
Je te plumerai la dos
Je te plumerai la dos
El la bec, el la bec
El la tete, el la tete
Aloutte, aloutte
Ooohhhh


Notes : A french children's song. Aku siap dah hafal sekali sebab Hariz dok mengulang tengok Barney je. Kalau buat Barney mengajar mengaji sure cepat dia mengaji kan? Back to the song, I think it's a good exposure for kid to the foreign language. I envy the chinese girl, Wee Soo Yen who learns Arabic and score it in the PMR...she has been awarded at Maulidul Rasul event for her achievement.

What more can I say?

A bus station is where a bus stops.
A railway station is where a train stops.
On my desk, I have a work station....
What more can I say........
 
http://us.cdn2.123rf.com/168nwm/lenm/lenm1012/lenm101200457.jpg

Note : I prone to make excuse after a day off. Say who never did?

Tuesday, February 15, 2011

12 Rabiul Awal

Tercipta satu lembaran sejarah
Di tanah suci Kota Mekah
Hari yang mulia penuh syahadah
Bermulalah sebuah kisah

Malam isnin subuh yang indah
Dua belas rabiul’awal yang cerah
Dua puluh april tahun gajah
Lahirlah zuriat dan syahadah

Abdullah nama bapanya
Siti Aminah ibunya
Riang gembira menyambutnya
Lahirnya putra yang utama

Muhammad nama diberi
Gelaran yang terpuji
Nikmat Illahi sama disyukuri
Terima putra yang berbakti

Keadaan yatim anak mulia
Lahirnya bawa cahaya
Alam derita jadi gembira
Terima junjungan mulia

Monday, February 14, 2011

Alternatif lain untuk ganti Valentine Day

*entri ini khas untuk mereka yang sudah berumah tangga. Bagi yang belum, persiapkan diri anda dan mungkin tarikh yang diberikan lebih sesuai untuk dirancangkan menjadi hari pernikahan kalian.

Sekiranya kita anti sesuatu benda, mesti ada satu benda lain yang boleh kita guna untuk menggantikan benda yang kita anti tu. Sebagai contoh, kalau kita anti barang buatan Zionis, kita gunalah barangan buatan Malaysia. Anti Starbucks, kita masih ada Ali Cafe sebagai alternatif lain.


Hasil bacaan aku daripada baik blog FT  mahupun segala jenis tulisan beliau, banyak membuka minda dan mata aku.

Antaranya, inilah dia alternatif lain bagi pasangan Muslim yang ingin meraikan hari berkasih sayang ini. Boleh klik pada gambar untuk baca keseluruhan entri beliau.

Gambar diprintscreen drpd blog FT
1 Zulhijjah adalah hari pernikahan Saidina Ali dan Saidatina Fatimah Azzahra. Aku kira ramai  yang bercita-cita menjadi suami dan isteri mithali seperti Saidina Ali dan Saidatina Fatimah. Mustahillah untuk kita mencemari hari nikahnya Ahlul Bait (malah direstui langit dan bumi) ini dengan perkara yang mungkar, kan?

Aku bukanlah pengkaji, tetapi aku membaca hasil kajian. Mana yang baik aku jadikan panduan, mana yang buruk aku jadikan sempadan, mana yang sipi-sipi je, aku korek lagi  mana yang kurang.

Thursday, February 10, 2011

Lovers turn emergency lane into smooching point

Kuala Lumpur (The Star/ANN) - Several couples have been spotted using the emergency lane of the Kajang-Seremban Highway (Lekas) in Malaysia to smooch.
 
The lonely stretch is being used as a lovemaking point from midnight to 3am, reported Malaysian newspaper Berita Harian.
 
Taman Bukit Margosa volunteer squad (SRS) deputy chairman Azizul Rahman Mohd Yusof said some of them even drove their vehicles while pleasuring their partners, causing their cars to swerve left and right along the emergency lane.
 
Although such acts were hazardous to other road users, the SRS has no authority to stop them, he said.
 
What to say? After all it's a great spot for them. When you stop them today, they will come back a week later.

Wednesday, February 9, 2011

4 bulan lagi

Selepas seminggu dilahirkan.

Lagi 4 bulan lagi dari tarikh hari ini dia akan genap 2 tahun.
Terasa macam baru semalam sakit kontraksi.
Macam baru semalam tangan suami digenggam untuk menahan kesakitan.
Terasa sungguh sayu pengorbanan suami menemani sepanjang dalam bilik bersalin.
Terasa macam baru semalam menguatkan semangat untuk keluarkan dia walaupun makan tengah hari telah habis dimuntahkan dan air yang diminta tidak diberi.
Terasa sangat lega perut bila dia keluar dan bertambah lega terdengar tangisannya yang lantang.
Betapa gembira terasa selama 9 bulan dikandungkan dan dengan jantina tidak diketahui...
Namun naluri ibu lah yang lebih tepat...terbukti dengan kelahiran seorang putera
Putera sulung bagi kedua-dua buah keluarga baik di keluarga ibumu juga ayahmu.
Anakku sayang...
Ummi doakan semoga hidupmu di dunia dan di akhirat nanti sentiasa beroleh keberkatan.
Menjadi tanggungjawab ummi untuk mendidik kamu sebaik mungkin.
Harta kemewahan mungkin tak mampu ummi beri
Tapi Insya Allah, agama, kasih sayang, ilmu akan ummi berikan
Dan secara tidak langsung, ummi juga akan belajar dalam masa mendidikmu
Maafkan ummi ada benda yang ummi terleka semasa mengandungkanmu
Dengan izin Allah ummi cuba memperbetulkan kembali.
Mungkin anak-anak lain dapat sambutan yang luar biasa di hari ulangtahun mereka nanti...
Maafkan ummi sebab tak bisa berikan itu padamu sayang
Cukuplah sekadar kita berdua meraikan dengan doa dan solat hajat...
Maafkan ayah juga yang mungkin tak dapat bersama nanti kerana melaksanakan tanggungjawabnya.
Sungguh...
Tak sangka cepatnya masa berlalu.
Masih terasa hangat mulutmu kali pertama didakapanku.
Harap dapat kekal begitu.

Aku dan F dan Z

Motif entri : Saja nak mengenang balik memori lama. Aku tau korang-korang ( yang berkenaan confirm tak baca blog aku punya)


http://www.absolutelydolls.com/images/ty/fbear.gif






http://www.merchantofoz.com/v/vspfiles/photos/17026-2T.jpg



Aku tak tau lah kenapa aura mereka yang nama dengan huruf F dan Z tu sangat kuat dengan aku.
Teman sejiwa, sehidup, semati Insya Allah...pun ada dua-dua huruf tu. Aku memilih? Tak juga...sebab kebayakannya mereka (hampir 80%) berkulit gelap. No offended but that's the fact. Aku tertarik dengan yang berkulit gelap.

FZ FZ sekalian...semoga anda berbahagia di mana jua anda berada. Aku suka korang dulu sebab korang ada dua huruf yang aku suka kot. Hehehe...

Korang ada tak perangai cam aku ni? Suka orang ikut huruf yang ada dalam nama dia?

How to educate the children regarding sexual abuse

I found this as a good exposure for us, the parents as they were so many cases of sexual abuse involving the children. And it gives me nightmares every time I leave my son to nanny.
Neither the daughters nor our sons should be in this situation and i think sharing this site can give us ideas to protect our loved ones from the sexual abuse.
 


The Council of Europe commissioned Grey Amsterdam to create a campaign with two clear goals: to encourage children suffering from sexual abuse to speak up and seek help; and to make adults aware that sexual violence against children happens more often than one might think. Deliberately, The Underwear Rule’, a cartoon animation, follows an accessible route, which speaks to the children directly. In this way, parents and care givers have a tool with which to educate children regarding sexual abuse. The campaign (http://www.underwearrule.org), involving TV and digital work, sees a cartoon character called Kiko explain boundaries. In a simple, playful and unthreatening tone, ‘The Underwear Rule’ describes what children should accept or not, when being touched. The campaign, which rolls out across all 47 member countries, and will be also illustrated in a book, downloadable for free from the internet.
 
Advertising Agency: Grey, Amsterdam, Netherlands

Learn a Proper English

Click image for the amazing site. It helps improving our English a lot especially in communication skills.

Collection movies yang mesti ada untuk tahun 2011

**as my reminder jer

1. 3 Idiots : baru tengok hari tu, best sangat dan perlu ada dalam collection.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/dc/Threeidiots2.jpg/220px-Threeidiots2.jpg   
2. The social network : Sebab ada nak kecil, harapan untuk menonton di wayang terpaksa ditangguh beberapa tahun memandangkan tak sampai hati nak tinggalkan anak dengan mak ayah untuk pergi berfoya-foya tanpa bawa anak.
http://www.mymoviecinema.com/uploads/movies/230.jpg

3.The Kids Are Alright : sebab ada Mark Ruffalo dan Julianne Moore and i like anything with 'kid'

http://1.bp.blogspot.com/_eg04Zz3CERw/TGogDFNcOBI/AAAAAAAAEqQ/C1i2iSO4n44/s1600/th_kids_are_all_right_movie_poster.jpg 
4. Unstoppable :  my husband suka Denzel but I prefer gorgeousChris Pine..hehe..ok I ngaku I akan tengok movie kalau ada mamat hensem and terus rasa citer tu cam best walaupun cam haremmmm.
http://www.azreporter.com/news/media/admin/20101114-Unstoppable.jpg 
 5. All good things : A love story with crime involve...I suka!

http://2.bp.blogspot.com/_G13XqMLyU2E/TSHokE-aJbI/AAAAAAAAAJ0/EAOcReV4yy4/s1600/All_Good_Things_movie_poster_1.jpg 
6. 127 hours : I am a huge fan of James Franco. Cite thrill...very up to me and my husband liking

http://www.kollytalk.com/wp-content/uploads/2010/10/127_hours_movie_poster_large_01-405x600.jpg 
7. The Romantics : Ada JD dan KH...hehehehe...I read it doesn't have a happy ending

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/1/1b/The-romantics-movie-poster.jpg/220px-The-romantics-movie-poster.jpg 
8. Black Swan : Natalie Portman is my reason, dan sebab cite ni tercalon untuk Academy Awards.
http://4.bp.blogspot.com/_7M0XDviex54/TQYp7fzSrqI/AAAAAAAABZk/WT-mrzbWT5U/s1600/black_swan_ver7_xlg.jpg

Tuesday, February 8, 2011

I'm fine without you

I wish you will read this. But I know, you won't get chance to read any of my new post for now ( for several crucial months ) but when you got back home, I'm sure you will read them. Just wanted you to know so far me and Hariz doing fine without you. But still fragile at night when I heard no snores anymore. Missing that so much. Really. Your sounds never annoy me. Don't get me wrong. I'm going to do laundry on my own this weekend (all this while you've been doing the laundry since I was pregnant till the day you left us). Sorry dear for writing you an open letter but...I can't fight this loneliness...How I wish Hariz can talk...at least he will cheer me up.

I'm missing you so much dear...and I'm sure you too...

GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI


SAYA SOKONG DUNIA BLOG DAN SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??

Klik pada tajuk atau banner En. Ben untuk maklumat lebih lanjut.

Alamat URL sudah bertukar

Setelah mendapatkan khidmat feng shui (kitab xana je), keputusan kabinet telah memutuskan untuk menukar alamat URL seperti dibawah. 







Jadi, kepada followers saya, mohon update semula alamat saya ye. Mohon maaf kerana kesulitan ini.

Monday, February 7, 2011

Life without him

...is totally helpless. I try to be strong but I end up weeping at night. I cry when I ask our son where are you...
I rush to door when whenever I hear car roams hoping you are home...Oh...time...please fly fast...as I can't bear the distance ( KL je pun). Oh, it's so true..absence makes heart grow fonder. Oh, baby baby baby ohhh...I am missing you..

Susu terakhir buat si anak kecil

Tadi bw kat blog Kak Intan dan terbaca la kisah ni. Walaupun tak kenal siapa gerangannya tapi sedikit sebanyak meruntun hati aku sebagai seorang ibu dan mempunyai anak yang masih menyusu walaupun umurnya sudah setahun lapan bulan.

Kisahnya begini....

Kisahnya perihal satu keluarga yang mengalami kemalangan ngeri. Kereta yang mereka naiki terbabas, berpusing, melanggar pembahagi jalan lalu terperosok ke dalam longkang. Dalam kejadian ini, kereta itu remuk teruk dan penumpangnya mengalami kecederaan parah. Cermin hadapan habis retak berderai. Tidak ditekankan keadaan pemandunya. Tetapi saya fikir, pemandunya menemui ajal di situ juga.

Mahu diceritakan, penumpang yang duduk di sebelah pemandu mengalami kecederaan yang sangat parah. Wajahnya habis berlumuran darah. Dahinya terkopek sehingga menonjolkan tulang tengkorak. Mungkin juga akibat terhantuk pada papan pemuka kereta ditambah dengan pecahan kaca cermin hadapan. Ajaibnya kuasa Tuhan, bayinya selamat tetapi terpelanting ke kerusi belakang. Bayi kecil yang tidak tahu apa-apa itu meraung dan menangis. Mungkin kerana kesakitan, kesedihan, terkejut dan sebagainya.

Sewaktu anggota bomba itu mengambil dan mahu menyelamatkan si kecil tadi, ibunya terketar-ketar dan menggigil sambil memberi isyarat kepada beliau. Subhanallah, rupa-rupanya si ibu tadi mahukan bayinya bagi disusukan. Diselak bajunya dengan sedaya upaya dan disusukan si kecil itu dengan penuh rasa sayu, pilu dan kasih sayang.

Si kecil senyap di dalam dakapan ibunya. Betapa nyamannya dakapan ibu itu sehingga mampu menenangkan si kecil yang ketakutan. Dengan kuasa dan izin Allah, ibu itu tiba-tiba tercungap-cungap mencari nafas, tanda ajalnya yang semakin hampir. Lalu terkapailah si ibu dalam keadaan yang penuh rasa tanggungjawab dan kasih sayang itu. Ya Allah, betapa pilunya situasi itu sehingga merenggut ketenangan anggota bomba tadi.

Itu lah dia kasih sayang seorang ibu. Walau dalam keadaan bertarung nyawa dan menahan kesakitan, masih tidak melupakan tanggungjawab sebagai seorang ibu...menyusukan anak di saat-saat akhir hidup nya, Innailillah... Subhanallah...

* Kalau kat rumah ni maunya aku berjujuran air mata aku. Kadang-kadang saat aku sedang menyusukan anak aku pun pernah juga aku terbayangkan keadaan yang sama. Bila aku dah tiada tentunya aku sendiri tak sanggup nak tengok anak aku terkial-kial mencari aku untuk menyusu. Mendengarkan dia menangis dan mengadu 'mama..mama' pun aku tak sanggup hampakan. Biarlah orang cakap sampai bila aku nak susukan anak aku ni...selagi masih ada susu aku tak kisah susukan dia. Kita kan orang sunni..berpegang teguh pada sunnah Rasul...Kalau Ahlul Bait pun menyusukan anak, aku pun haruslah menteladani...

* Kepada ibu-ibu di luar sana, sebagai langkah pencegahan daripada sebarang kecelakaan di jalanraya marilah kita gunakan car seat untuk anak-anak kita. Disarankan sangat-sangat. Seboleh-boleh kalau tiada car seat sekalipun biarlah kita duduk di tempat duduk belakang daripada kita merisikokan anak kita duduk di tempat penumpang di hadapan. Mencegah lebih baik daripada merana di kemudian hari. menyesal kemudian tidak berguna, kan?

Jatuh hati pada 3 idiots

Sure korang ngata aku ni ketinggalan zaman.
Zaman menonton filem berkali-kali cerita hindustan kegemaran telah lama berlalu sejak cerita Mohabbatein.
Cuti sempena spring festival hari tu telah mengembalikan semula minat aku nak nonton beratus-ratus kali cerita best tu.

Walaupun cerita ni dah keluar tahun 2009 lagi tapi sebabkan husband aku nyampah dengan aku dok merengek nak tengok 3 Idiots sampai kesudahnya tak dapat pun, aku berjaya tengok di lappy adik aku. Hahahaha...
Memang suggested untuk aku yang tengah ada penyakit angau ni (sebab berjauhan dengan si dia).
At least, laugh make u forgot your sorrow for a while.

Balik kerja karang nak pergi speedy cari dvd nya balik. But anak dah rosakkan remote dvd player la pulak. Oh, takpe...esok ada pasar malam and ada orang yang jual remote...kelas yuuu...sume jenis remote ada..cuma remote cam cite Click tu jer takde...kalau ada haruslah aku dapatkan. and harga pun murah...

Ok...whatever xana. Sorry for my MIA. Cuti...mood berblog pun haruslah ada timee off..hahaha

Saturday, February 5, 2011

Saya jual handmade flower brooch

Assalamualaikum...
Nak kata lapang sangat ..tidak la..dengan anak yang makin melasak..
Tapi crafting is so dear to my heart.
So, terlintas lah pulak idea nak buat flower brooch ni.
Bagi sesiapa yang berminat, boleh [klik sini] atau pun di homepage saya boleh cari tabs [FLOWER BROOCH] untuk mengusha-usha apa yang ada. I will keep it update kalau ada brooch baru yang saya buat. Sudilah kiranya teman-teman dapat menyokong saya. The petals are fully handmade except for button and the pin backs...Warna bunga adalah serupa seperti di dalam gambar cuma gambar agak kelam sikit.

Boleh klik di gambar bawah juga untuk page jualan saya.

Happy viewing!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...