Nuffnang ads

Thursday, December 30, 2010

Piala AFF Suzuki 2010

Ramai blogger yang buat entri pasal ni...
Aku pun nak try gak...
First of all...yup i would like to congratulate our Malaysia Team (all of you...yes..all of you la) for a great job ( walaupun aku rasa tak semua player buat yang terbaik BUT our keeper memang defender terbaekkk la...

Semalam takde la tengok sangat match nya sebab sakit perut plus sambil tu melipat baju yang maha banyak kat rumah tu hasil kumpuan berminggu-minggu.

Disebabkan dinner awal, so layan la bola. Dalam hati budget confirm kena 5-1 dengan Indonesia..ngeee...tak patriotik betul la....
But, bila tengok Khairul Fahmi steady je dapat tangkap penalti tu....oh...Malaysia boleh tahan. Sokong Malysia pulak.

Cuma my FBS tak setuju betul bila player no. 2, Shabri Abu tu diturunkan sebabkan dia sangat spoilt la...He spoilt the team...Kalau dia takde aku rasa dah confirm 3-1 kita bantai mereka...
FBS komen lagi kenapa Kunalan diletak kat belah kiri, patut letak belah kanan sebab dia power belah kanan. Ish...Patut FBS jadi pengurus pasukan Malaysia la...banyak naa komen..sibuk cakap defenders Malaysia semalam banyak yang b*nt*t besar dan malas nak kejar bola...tapi Abang, u main bola fit lagi ke sayang? Hehehe.
Walau apa pun berlaku, aku still rasa Harimau Malaya tak main macam diorang kat masa kat Bukit Jalil haritu. Macam slow sangat gamenya semalam dan pertahanan rapuh. Boleh lak masuk goal sendiri...ish ish...
Takpelah...nak buat macam mana kan...bola kan bulat...yang penting korang da menang...dan paling penting... esok dapat cuti...yeay...!

Wednesday, December 29, 2010

Saya nak request design pada sembil9n

request 

Disebabkan kurang rajin untuk cipta header sendiri setelah rasa kreativiti tu tak berapa nak ada  ditambah lagi dengan kesibukan menguruskan 10 - 9 orang anak tu dan seorang suami (tak nak ngaku lagi tu ko tak kreatif  xana oiiii) so terpandanglah satu peluang yang blink blink kat blog sembil9n ni. Tak payah pening-pening nak fikir apa design/kaler/reka letak gambar tu sorang2...biar en. sembil9n fikirkan untuk kita. Lagipun, it's FREE OF CHARGE! Sape mampu tolak kan???

Oleh itu, encik sembil9n, design  yang saya nak tu terpulanglah pada encik. Lagi simple lagi bagus. Asalkan sesuai dengan konsep header saya yang namanya Messy Mom Memories dan mottonya Born To Be Mild...dah nama pun messy kena la nampak comot2 sket kan..pastu mild pulak...adeh..sure pening kepala en sembil9n kan. takpe jangan gusar sebab saya tak pentingkan perfection sangat. Messy2 baru nampak original art. Kalau boleh nak gambar ni [ klik sini ] jadi maskot kat header..dikartunkan lagi baik....

Boleh request banner sekali ker? Kalau boleh nak banner gambar  saya (dikartunkan) atau tak kisahlah sape-sape pun asalkan kartun perempuan pakai tudung lagi baik dengan berapron, tengah berdiri sambil pegang baby sebelah tangan dan sebelah tangan lagi pegang senduk. Lagi satu nak mintak shoutbox tu boleh dihidekan...macam kat blog sembil9n tu...

Itu lah permintaan saya, si ibu yang sibuk ni. Hehe...Apa-apapun,  nak ucapkan terima kasih  terlebih dahulu  (tak kisahlah kalau ditolak sekalipun) kepada encin sembil9n kerana sudi beri peluang ini tanpa mengenakan apa-apa bayaran. 

Tuesday, December 28, 2010

Lucky Day

Sabtu lepas...hoho bersamaan dengan Hari Krismas, ofis my FBS(husband) ada buat family day. But FBS kena kerja so dia angkut la kami anak beranak pergi join sukaneka walaupun aku tau cemane aku nak mainnya dengan si Hariz yang ligat ni lagi..kang tah kemana menghilangnya dari pandangan mata aku.
So tinggal lah aku terkontang-kanting di tengah padang tu. Entah sape sape aku main layan borak jer. Wife sape i never asked sebab FBS pun baru keje situ so idakler aku kenal ofismate dia semuanya.

Aku tak main ape2 pun. Lepaskan Hariz kat tengah padang tu main la dia dengan budak2 lain. Aku dok bawah khemah je...panas la hari tu...

HBS dapat dua nombor untuk cabutan bertuah. Satu dia yang register satu lagi orang lain register kan.
Mula2 buat cabutan tu hadiah cadar dengan set comforter, satu pun tak mengena. Aku pun malas la nak menaruh harapan.
Tiba2, nombor satu yang kawan dia tolong registerkan tu naik. Aku pun grab Hariz berlari atas stage. Ko tau apa bendanya...Vacuum cleaner! Hehehe.. Cane aku nak angkat dengan dok kendong Hariz lagi...Bersyukurlah dapat walaupun kat rumah dah ada vacuum da...
Tetiba announcer cakap cabutan untuk grand prize...sebenarnya aku aim microwave sebab takde lagi tapi tu dah dapat untuk pemenang hadiah ketiga.
Bila dia cakap grand prize aku pun tertunggu2 la gak...nak gak tau sape lah yang paling bertuah tu.
"Jatuh kepada no. 15!"
 Aku tersentak. Cari2 kertas satu lagi...It was mine!!!!!!!!!!!!
Eh, Husband aku punye la....aku wakilkan je. Terus aku dukung Hariz naik stage. Ketua tertinggi ofis FBS yang sampaikan. Hehe... Mountai bike weh...Betul-betul ong hari tu. Tak sia-sia bangun jam 4.30 pagi siapkan bekal/ makan pagi untuk kitorang pagi tuh. Pukul 7 pagi dah sampai sana.

Ni la dia basikal yang kitorang dapat. Berbaju biru tu bos husband.

Tapi ada satu ralat sikit sebab sorang staff patut register sekali je untuk lucky draw. Tapi nama husband aku ada dua dan dua2 menang pulak tu. So urusetia tu mohon aku pulangkan balik salah satu. Walaupun we have been lucky that day but takpayah la tamak sangat lagipun vacuum dah ada. Silap urusetia tu juga tak semak nama husband yang ter double. We chose the bicycle ler sebab aku takde lagi. Senang la nak ke kedai depan tu takyah la bawak kete lagi. Bawak moto tak reti kan. Oh, nak cari la baby bicycle seat pulak. Ada sape-sape yang boleh tolong carikan? Just bagitau aku kat mana nak cari kalau ada area seremban ke lagi bagus...

Tapi best gak. First time join LD (lucky draw) yang hadiah dia bukan hamper makanan. Hehehe...Jakun niiiiii

Saya akhiri dengan serangkap pantun dua kerat.

Terima kasih daun keladi
Tahun depan buat lah lagi.

True beauty is curved

Lagi banyak curves lagi cantik...[This is applied only to the-HOURGLASS-sized-ME!]
I feeeel so good having so many curves (or FAT in fact ) around my body.
Oh..oh nak cari la dvd Real Women Have Curves....maybe i'll get some inspirational values from the story...

Monday, December 27, 2010

Cara-cara mencegah dan menghilangkan bau busuk mulut....

Test sikit bau mulut korang ada mau ke tak dulu?
Ada? Walaupun korang rasa dah gosok gigi pagi tadi? 
Kalau bab ni denagn adik-adik aku memang aku sound tepek je la.
Kalau orang yang aku tak kenal tu, tiba-tiba aku menjauhkan diri tu or dok asyik gosok-gosok hidung je tu maksudnya there's something unpleasant with your breath k... 
Join us @ taman2syurga
Bagi mereka yang tengah bercinta sakan ni mesti mulut tak berbau punya. Entah berpa kilo minyak wangi kau pergi sembur dalam mulut kau tu...Tah abis gigi dan segala mak nenek dalam mulut tu kau sental kan? Malu woooo kalau pakwe/makwe bau busuk tetiba...hahaha...nak cemolot pun cancel..Heh! Korang yang belum kawin sila awas eh jangan buat!
Bagi orang kisah macam aku ni, bau busuk mulut sangatlah menakutkan. Kalau ada bau mulut sikit mesti cakap pun buka mulut sikit je macam membisik camtu la sebab baru lepas makan petai..Hehe 
Cara-cara hilangkan bau busuk lepas makan petai/tempoyak/durian dan sbgnya adalah dengan caa begini :
  1. Jadikanlah gosok gigi tu sebagai amalan. Gosok gigi 2 kali sehari tu paling minimum. Setiap kali lepas makan kalau taknak gosok sekali pun berkumur je la. Berapa sen la sangat duit nak bayar air untuk berkumur tu. Gosok gihi tu pagi lepas bangun tidur dan sebelum tidur. WAJIB!
  2. Janganlah kedekut sangat duit tu...beli la mouth wash. Nak murah beli kat watson/guardian jenama housebrand diorang. Make sure takde alkohol atau boleh cari yang peris aloe vera atau parshley. Ada ke perisa tu?
  3. Tips baru. Sunflower seeds...kuaci tu..sangat berguna untuk hilang bau mulut. Cara dia, kau kunya kuaci yang daripada bunga matahari tu dan minum air khas untuk selepas makan segala daging kenduri tu k.
  4. 4. An apple a day keeps the doctor away and it helps to remove in the mouth, the main cause of bad breath. Epal k! Pi cari sekarang!
  5. Lemon/ limaunipis/ limau kasturi yang sangat amazing! Campur dengan air suam dan gunakan untuk berkumur. Cara yang antara paling berkesan.
  6. Kalau nak bagi bau harum menusuk kalbu yang cakap depan mata korang adalah dengan mengunyah buah pelaga. Rasa dia memang la pelik sikit. Aku rasa korang sure tak lalu nak kunyah tapi baik korang fikir tentang bau mulut yang wangi je bikin pikat perempuan hot/ jejaka ganteng.
    Ini lah buah pelaga bagi korang yang tak kenal rupanya die cane.
Kalau stil berbau jugak kalau cara-cara kat atas tu korang dah cuba...silalah pergi jumpa doktor gigi k. Kemungkinan besar korang ada masalah gigi atau gusi. Cara nak kesan kalau gusi bengkak tu adalah penyumbang besar bau busuk mulut. Jangan takut...doktor tak makan korang pun tapi kalau bagi yang kaki minum ( dan gigi teruk pulak tu) / kaki rokok(dan gigi teruk pulak tu) / kaki tak gosok gigi tu aku rasa tak payahlah korang jumpa doktor gigi . Buat sakit hati doktor tu je nanti nak check gigi korang. Hehe...

Pening

Korang pernah rasa tak apa yang aku rasa sekarang ni bila bos bagi kau assistant untuk kerja kau yang melambak tu...tapi assistant yang kau dapat ni jenis bimbo. Dahlah aku kena ajar sebutir sebutir kerja yang aku nak minta dia tolong tu...SEBUTIR-SEBUTIR ok! OVER AND OVER AGAIN pulak tu! BERULANG KALI la maksudnya...pastu sekejap sekejap panggil aku...ko takde kaki ke nak jalan ke tempat aku? Lepas tu guidelines yang aku bagi suruh kau baca entah apa yang buat tah....aku rasa guidelines tu complete semuanya...
Sebab tu la kitab yang aku dok semak/rujuk sejak mula aku ambil alih tugas aku ni.
Tapi kau ni, setiap kali satu proses yang lain kau mesti nak kena tanya aku...tadi aku check apa yang kau buat selepas state call diorang tak terima rupanya aku pun tak dapat nak trace sebab kau tak tinggal copy macam yang aku suruh buat untuk proses pertama tu!!!!!!!! Takkan ada 10 proses aku nak kena ulang apa yang patu kau buat? Aku just minta setiap surat kau hantar surat put a copy for my refference nanti kalau state call. Itupun kau tak boleh buat kerrrrrrrrrrrrr?????????????

Rasa nak keluarkan otak aku la kejap. Hantar dia pi rehat kat tepi Tasek Putrajaya tu kejap...dia dah relax baru aku masukkan balik...

Friday, December 24, 2010

Secrets

I need another story
Something to get off my chest
My life gets kinda boring
Need something that I can confess

'Til all my sleeves are stained red
From all the truth that I've said
Come by it honestly I swear
Thought you saw me wink, no
I've been on the brink, so

Tell me what you want to hear
Something that delight those ears
Sick of all the insincere
I'm gonna give all my secrets away

This time, don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away

My God, amazing that we got this far
It's like we're chasing all those stars
Driving shiny big black cars
And everyday I see the news
All the problems that we could solve

And when a situation rises
Just write it into an album
Sending it straight to gold
I don't really like my flow, no, so

Tell me what you want to hear
Something that delight those ears
Sick of all the insincere
I'm gonna give all my secrets away

This time, don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away

Oh, got no reason, got not shame
Got no family I can blame
Just don't let me disappear
I'm 'a tell you everything

So tell me what you want to hear
Something that delight those ears
Sick of all the insincere
So I'm gonna give all my secrets away

This time, don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away

So tell me what you want to hear
Something that delight those ears
Sick of all the insincere
So I'm gonna give all my secrets away

This time, don't need another perfect lie
Don't care if critics ever jump in line
I'm gonna give all my secrets away
All my secrets away, all my secrets away

-One Republic-

Wishing you

a Merry Christmas and a Happy New Year...

Spread your legs, please...

I just want to share a good messages to all the women out there and also as a reminder to myself. Get myself an examination asap!


National Cancer Society Malaysia: Break-in 

National Cancer Society Malaysia: Spread
National Cancer Society Malaysia: Hello

Advertising Agency: McCann Erickson, Malaysia
Executive Creative Directors: Szu-Hung Lee, Hwa
Art Director: Jerome Ooi
Copywriter: Szu-Hung Lee
Copywriter: Jennie Ban
Art Director: Hwa
Designer: Chan Sze Mei
Account manager: J.B. Ling

Macam mana nak gemuk?

Entri kali ini adalah selepas kegagalan aku yang hampir kurus selepas pantang tempoh hari.
Tetapi apakan daya, akibat nafsu makan yang tak terkawal terjadilah pertambahan berat badan yang tidak diingin. Bagi tyang inginkan tips menggemukkan badan sila ikut langkah-langkah di bawah :-
  1. Balik kerja sampai rumah dalam pukul 6 petang, masak-masak, selesai masak, mandi then jam dah tunjuk pukul 9.30 malam tapi belum makan lagi...makan je lah apa yang dah masak tu. Walaupun lauk sardin je tapi masih boleh tambah sampai 2 pinggan lagi-lagi makan dengan sup cendawan campur soo hoon.
  2. Jangan tinggal waktu makan. Breakfast makanlah kuew teow goreng ke takpun nasi kerabu/nasi lemak, lunch makan lagi nasi penuh satu polistren, lauk ayam hari-hari dengan sayur. Malam dah confirm lah makan nasi lagi dengan suami/keluarga.
  3. Antara waktu makan jangan lupa sediakan apa-apa untuk dikunyah sama ada biskut ke keropok ke kekacang ke kat atas meja tu ok.
  4. Kalau ada orang ajak minum petang, jangan tak pergi kena pergi ok.
  5. Seminggu sekali kalau rajin pergilah makan fast food ie KFC ke McD ke 
  6. Exercise? Perlu ke korang rasa bila kat rumah kena kemas, basuh baju, basuh bilik air, sapu rumah, mop lantai etc..semua tu dah cukup kan? Why do we need another exercise?  
  7. Kalau cuti tu sambil tonton tv jangan lupa bawa keluar all the junkies sambil menonton yea
Last but not least, jangan lupa untuk mencuba! Selamat Maju Jaya!

Thursday, December 23, 2010

Ye ke serupa?

My husband ( your right ) kata kawan2 sekursus dengan dia cakap rupa dia ada macam Faizal Ismail ( your left ).... ye ke sama? Dulu-dulu pun masa mula kenal saya pernah cakap macam tu jugak. Tapi dia tak terima...Hahaha..My readers...you all rasa sama ke mereka ni?













*pic FBI sebenar credit daripada Budiey.com

Do i look old?

Apasal eh
Asal ada orang baru masuk je kat tempat kerja aku ni kalau pergi tempat aku mesti panggil aku 'AKAK'....
Padahal aku muda dari kau 4 tahun la weh....
Jap...
Belek muka dekat cermin jap...Aku rasa muka comel cam biasa je..cuma penuh la cermin tu dengan muka aku
FBI a.k.a husband aku kata muka aku cam budak sekolah
Atau adakah dia cakap camtu sebab nak ambil hati aku aje...
Padahal cam mama dugong da weh
Abang tipu saya eh.....

Ada satu hari pernah aku sound mamat kat ofis aku ni...
' Weh, aku muda lagi eh dari kau. Kenapa kau panggil aku akak lak?'
Dia pun menjawab dengan berhemahnya...' Sebab akak dah kahwin dan anak, so...kenalah hormat status akak tu'
Banyak la weh...mentang2 aku dah kawen kau budget aku tak teringin ke nak dengar orang panggil aku adik lagi aaaaaaaa?
Uwaaaaaaa....aku muda lagi dari korang la....
Nak aku tampal IC aku kat dahi ni ker??????

Being a mother

- i will always end up at mall buying stuff for lil' one ( but the planning said ' pampering mom ' means i should get something for me but the result none for me some for my dear )

- his and his need first then (if there is any remaining budget, i'll get something for myself)..but the result is  i always got nothing...all has been used up for my two men. Great!

- playing role as a cheapskate but only apply to myself...cos will spend it again to you-might-know-who.... MY TWO MEN IN MY HOUSE

- left alone with my dizziness of what menu next for the junior to nanny...i don't know when will i stop worrying...maybe all the worries will disappear once he marries to someone...


Muka budak yang kelaparan..

Wednesday, December 22, 2010

Moving backwards

Experienced it only in our 'fastest ever' commuter.

Tuesday, December 21, 2010

Kedai Buku Online

Saya agak mesti ramai antara kita yang suka membaca tetapi kalau hendak ke kedai buku aduhai susahnya.
Oleh kerana itu, hobi membaca kita pun akan terbantut.
Selag kita bernyawa, kita dituntut untuk membaca agar dapat menambahkan ilmu kita. Bacalah bacaan yang baik-baik. Membaca bahan picisan tidak salah tetapi mampukah kita mengawal nafsu dan minda kita?

Di sini saya ingin memperkenalkan satu laman web yang menarik minat saya selepas mengikuti perkembangan Dr. Faisal Tehrani. Saya masih baru lagi melanggan di laman web ini dan perkhidmatannya tip top, Insha Allah.

Laman web yang dimaksudkan adalah Ujana Ilmu [klik sini].

Antara koleksi yang boleh saudara dapatkan seperti berikut :



Inilah buku yang saya langgan pada 13/12/10 dan diterima pada 14/12/10. Tangan si kecil yang minat membaca. Cenderahati berupa penanda buku turut disertakan.


Jemput-jemputlah singgah. Mana yang berkenan silalah jangan malu-malu untuk beli. User interface laman web ini amat mudah untuk dilayari. Klik mana yang berkenan di hati dan letak di troli belian. Oh, saudara perlu mendaftar dahulu sebelum dapat membuat apa-apa pembelian. Jangan risau, mudah sahaja prosesnya. Pembayaran boleh dibuat melalui pindahan wang (money transfer ), cek, kiriman wang, wang pos, Western Union dan LO ( Local Order ). Kad kredit juga diterima. Mudah bukan?
Selamat mencuba dan membaca!

Monday, December 20, 2010

Mutual Relationship

I had this kind of relationship 10 years ago. I didn't know it at first but after a few years in two boarding school I learned that was not good for us.

I knew him since I was 13 but the day he proposed me (as his gf) at the back of our musolla (small mosque) had changed the title of our relationship. We were couple then. Not a serious one because hey we were just 14 those time! Both us in a same class. I met him almost everyday (including weekend because we had our preparation class on Saturday morning and also Sunday night). How I cannot missed him? Oh, actually we were in this kind of Islamic secondary school.

As time passed, I achieved pwetty good result ( but i don't think so because they were not straight A's, put the blame on me alone!) but it qualified me enough to have a ticket to MJSC (Mara Junior Science College). I succeed during their qualification test and I was sent to somewhere northern. Having great time there( so much enjoy  than the previous school). But, our relationship began to falter right after we got our PMR result. Too bad he cannot made it. He blamed himself for being such an idiot to fall in love whilst he still in school. Then, he moved out and got into a daily school.

A year later, we reconciled. The love feeling was in the air back. Since we were in a long distance relationship, (me in somewhere northern, and he was in west coast), we were just connected by letters. He wrote to me and i replied. But in October ( as i recalled), I received a pretty big parcel. It was handed to me by my classmates during a feast in my class back then. Just right I opened it, I wept. I was weeping like a baby. I felt shameless at all crying in front of my friends. He returned back all the gifts that I gave him since first we had been a couple at our 14. And a letter that wrote he needed back all the gifts that he gave me. He left me with a big question mark on why did he left me just a few weeks after he celebrated my birthday.  It happened on the year that i will took my SPM. Horror...exam was just around the corner but I still sank into my misery. I have loved him so much cos he was my first love and all.

I finished my SPM not with flying colours but enough to placed myself in a local university. In my second semester, i don't how but we reconciled. Huhu again? Gila talak la pulak. Being me, was hard to ask him back why did he left me. For me, lets bygone be bygone. Past is past. No point discussing it as i knew him pretty well. We cherished each moments together back in a sweet way. More loving but with no action.

Suddenly out of nowhere, he said he can't meet me anymore. Everything was just over between us! I was like...Hell! Why did you do this to me? Years and years waiting for you. I kept my patience so long but this was what i got from you in return? No more tears after bailing so much in the first time. I have to move on. With a hollow heart.

I did...until one day i met my best friend. He told me everything that revealed him apparently as the culprit over my loss. Hehehe...His best buddy, Boy studied at the same school as my boyfriend (ex-now). I have known Boy and my bestfriend, AFZ since in primary school. And Boy knew some gossip about me and AFZ and have told my boyfriend about it. I have made it clear to him since first I be his girlfriend. But since he heard the Boy stories, he started being suspicious towards me. There was the reason why it happened...the mutual relationship. I felt loss profoundly...but after few years I bounce back and build a new life together with my beloved husband (totally a different person who is not in any mutual relationship with my bfs) and my dear son.

Last but not least, lets bygone be bygone...Gheee.

Note: Mutual relationship also exist in statistic topic right? Who studied stats? *Me!*

11.11.11

Going to be a historical date for my parents.
Me and my siblings wants to arrange something incredibly awesome for them
but i need your help to give us any suggestion for their
27th ANNIVERSARY (oh, does it means i'm going to add 1 to my current age? I just love my current age!)


WHAT IS YOUR RECOMMENDATION FOR MY PARENTS' 27th ANNIVERSARY CELEBRATION?

Friday, December 17, 2010

Dulu saya nakal sikit je

 Nama sekolah rendah dan sekolah menengah  termasuk tahun ...
  • SKUR  '93-'96
  • SMKA Pedas  '98-'00
  • MRSM LG  '01-'02

    Aktiviti ko kurikulum yang korang ceburi
    • Ping Pong Club, English Club, Puteri Islam,  Pandu Puteri,  Persatuan Seni

      Jawatan yang di sandang dulu .. hehe..
      • Penolong Ketua Pengawas ( sekolah rendah jer. )

        Nama guru kesayangan korang ..
        • Cikgu Ruzila ( dari darjah dua baik sampai sekarang. Saya dah 25. Lama kan?)

          Subjek paling disukai dan tak suka ..
          • Matematik (paling suka)
          • Kimia ( entah lah kenapa tak boleh nak score. Sekarang dah keje macam senang je pulak kimia ni)

            Kawan baik masa sekolah ..
            • Sakinah & Syakirah ( kitorang the trio S )

              Cita cita masa sekolah dulu
              • Sekolah rendah, saya nak jadi pelukis. Tapi abah kata pelukis jalanan nak makan apa.
              • Sekolah menengah target nak jadi doktor. Tapi kimia telah menggagalkan cita-cita ku. Oh, salah kan subjek kimia la pulak....

                Artis feveret masa sekolah dulu ..
                • Semalam baru buat entri ni. Sekolah rendah into Backstreets Boys.
                • Sekolah menengah layan Micheal Learns To Rock

                  Perkara yang paling tak dapat dilupakan masa sekolah
                  • Kantoi bercouple. Kena panggil dengan cikgu disiplin. (Seyes ni. Sampai sekarang masih ingat muka ustaz tu yang dok perli2 dalam kelas. Adeh!)

                    Jika dapat kembali ke zaman persekolahan , apakah yang ingin korang lakukan ..
                    • Nak belajar raji-rajin dan conquer subjek kimia, fizik, biologi dan add math!

                      Ceritakan kenakalan yang tak dapat dilupakan sewaktu sekolah dulu ( tak kurang 100 patah perkataan )
                      •  Nak kata saya nakal tak la jugak. Rekod selama tu clean je. Tapi teringat masa kat sekolah agama, saya mula duduk asrama sejak di tingkatan satu. Tapi masa form 1 tu rumah dekat so bila hari jJumaat bila boleh balik tu biasa mak ayah confirm la jemput lewat sikit. Budak-budak jauh dah balik. saya and the gang telah memulakan operasi ampaian. OPS AMPAIAN! Hahaha...Nak tau apa keje kitorang...Mana2 hanger, sepit baju yang tertinggal di ampaian kitorang akan kutip buat koleksi. Yang paling best adalah kalau ada baju-baju yang tertinggal nak nak pulak tu yang ada brand (cam adidas, nike, bum, esprit ) cam tu kan..memang berebut la kiorang yang adalah dalam 4 orang ni. Buat harta sendiri la. Tu yang setiap kali balik je ada je baju baru...Hahaha..mak sure sound mana dapat.... Lagi satu masa form 3 kena stay budak2 pmr. Dorm atas jadi port main flash light suluh kat asrama lelaki. Setakat nakal camtu je la...Hahaha...MAsa form 1, peraturan kena pakai stokin nak pergi surau (perempuan kan ) tapi saya dan dua orang lagi rakan malas nak pakai...solat subuh aaje kena la denda hafal surah sajadah sorang satu muka...lawak lawak bila ingat balik...

                      Thursday, December 16, 2010

                      Erti 10 Muharam

                      Bukan sekadar dapat makan bubur asyura
                      Bukan juga sekadar puasa sunat
                      Marilah kita bersama-sama mengenang kembali
                      Peristiwa Karbala yang jatuh pada 10 Muharan Tahun 61M
                      Adakah selawat kita diterima selama ini jika kisah sebegini tidak pernah kita ketahui?
                      Aku malu sebagai pengikutmu Ya Rasul Allah
                      Mungkin solat ku cukup lima waktu
                      Tapi kisah menyayat hati keluargamu ini tidak ku ketahui selama ini...

                      [Klik sini] untuk baca selanjutnya...

                      Nota: Tak salah kita menangis demi mengenangkan peristiwa ini...

                      Sendiri masuk bakul, siapa mau angkat?


                      Hobi saya masuk bakul. Saya memang pantang jumpa bakul tak kisahlah bakul simpan mainan ke, simpan buku-buku yang makcik saya peram tunggu sem baru ke, bakul yang ada baju ke, bakul baju yang kosong ke...semua boleh asalkan BAKUL. Oh, saya suka juga kotak besar terutama kotak buku makcik saya isi buku-buku dia. Saya memang suka masuk bakul sendiri. Tapi siapa nak tolong angkat ni?
                      Tolonglah angkat cepat? Angkat sendiri nanti buat malu je. Nanti orang kata saya berlagak/poyo/cambagus...
                      Eh, apa kaitan?

                      Lagu lama menggamit memori

                      Semalam lepas buat entri ni [klik sini], aku sambung dengar mp3.
                      Banyak sangat lagu lama rupanya.
                      Lagu Spice Girls mengingatkan aku waktu zaman sekolah rendah. Sebabnya dipengaruhi oleh beberapa orang kawan aku yang memang die hard fan Spice Girls. Seingat aku siap ada nama group First Girls Club kalau tak salah ingatan aku la.
                      http://cyberextazy.files.wordpress.com/2007/08/wallpaper_spice_girls.jpg
                      Album ni la tgh hits masa tu.

                      Dengan kelompok kawan-kawan aku ni kita layan lagu English banyak. Alasan boleh improve kan English kita. Hahaha..tapi aku rasa it's useful sebab bila ada perkataan yang cam pelik je bunyinya (first time dengar) cepat-cepat refer kamus. Masa tu mana ada buku Harry Potter, Twilight lagi kan...so nak baca buku cerita pun yang famous mungkin siri-siri penyiasatan cam Hardy Boys, Nancy Drew...Aesop's Fable semua tu...sekolah aku sekolah kampung je. Bahan bacaan boleh dikatakan terhad ( ke aku yang malas baca?)

                      http://www.psychologytoday.com/files/u375/hardyboys2.jpg
                      Pernah baca koleksi English dia...tapi koleksi i sume dalam Bahasa Melayu. Hadiah daripada orang. Hehehe...bday present je dapat buku k...

                      http://www.pdf-freedownload.net/wp-content/plugins/RSSPoster_PRO/cache/5a89f_32974.jpg
                      Tak minat sangat sebab dia perempuan kot. I fancy boys only

                      http://www.pv.noacsc.org/Portals/0/Paputsakis/aesop.jpg
                      Best ooo cite menatang ni
                      Lagipun masa tu kan yang tengah famous adalah BSB dan Spice Girls. Boy Bands ( terutama yang hensem )memang jadi santapan pendengaran kita la masa tu. Ada lagi macam * Nsync, Boyzone...itu antara yang aku layan la. Korang?  Ada macam aku ke?

                      http://4.bp.blogspot.com/_pm6x2-YJt6Q/SOBPl1WyK9I/AAAAAAAAAkY/xKz0c0bkLM4/s320/bsb.jpg
                      All time fave! As long as u love me babeh...
                      http://images.fanpop.com/images/image_uploads/Nsysnc-nsync-46223_1025_769.jpg
                      JT...lurve ya! heheh..Chaze pun i loike!
                      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/2/23/Boyzone_B-Sides_and_Rarities_Album_Cover.JPG/200px-Boyzone_B-Sides_and_Rarities_Album_Cover.JPG
                      Sebab sume hensem2 kot.

                      Lepas tu, bila dah besar skit masuk sekolah menengah ada Westlife. Kaset original aku beli. Dua album aku ada. Kaset pun tah ke mana Aku memang kipas susah mati Westlife. One more is Gareth Gates yang gagap tu.



                      http://www.di-arezzo.co.uk/multimedia/images/wise/couv/am969254.jpg
                      Love you all!!
                      http://2.bp.blogspot.com/_qQ3KpfNOJKU/TO4uZ2OayYI/AAAAAAAAFGc/AYp1764iYL4/s320/Gareth%2BGates%2B-%2BWhat%2BMy%2BHeart%2BWants%2BTo%2BSay%2BLyrics.jpg
                      Gagap2 pun i boleh nyanyi k!
                       
                      Lagu sekarang aku tak berapa nak layan kecuali lah satu dua yang catchy tu. Apa-apa pun lagu lama masih bertakhta di hatiku. Dari segi muzik dan lirik berbeza dengan lagu sekarang. Mungkin sebab faktor umur makin meningkat kot...sebab dah ada anak rasa takleh layan lagu2 muda lagi. Sekarang ni layan lagu 60-80 century jew....Hahaha...Xana, you are just 25 ler....bukan 52!

                      Wednesday, December 15, 2010

                      Korang mesti cuba ni!

                      Hari tu aku terbaca entry dari Osman Yusoef. dah baca tu...aku rasa lawak plak...macam nasib 20 soalan cepuemas ditentukan oleh lagu...haha...

                      Tapi sebelum menjawab ada syarat-syarat yang kena patuh:
                      • Pasang earphone ke, speaker ke...then bukak winamp ke, windows media player ke...segala software yang bole play lagu...dan masukkan segala lagu koleksi korang
                      • PENTING...mode play lagu dalam SHUFFLE
                      • Jawab soalan berdasarkan tajuk lagu. Untuk soalan seterusnya, klik next. Paham tak???
                      Ni hasil kerjaan melalui mp3 ai k...

                      Let it begins!

                      1. If someone says 'is this ok?' you say ?
                      Come to Me - P. Diddy
                      Ai nak bagi 'penampar jepun' sket


                      2. How would you describe yourself ?
                      In a minute or 2 - Rich O'toole
                      Ai nak fikir jap....

                      3.What do you like in a guy / girl ? 
                      Big girl now- NKOTB (New kid on the block)
                      Apekena mengena ker??

                      4. How do you feel today ?
                      Nothing to loose - MLTR (Micheal Learns To Rock)
                      Hahahaha...ya..aja-aja fighting!

                      5. What is your life's purpose ?
                      cari jodoh - wali band
                      jodoh dah jumpa dah weh...

                      6. What's your motto ?
                      Ya Nabi Salam Alayka - Maher Zain
                      Mudah-mudahan....

                      7. What do your friend think of you ?
                      misery- maroon 5
                      sengsara ape tah..sampai hati korang!

                      8. What do you think of your parents ?
                      Spice up your life - Spice Girls
                      Hurm...what more i can say?

                       9. What do you think about very often ?
                      Yesterday Letter - 98 degrees
                      Muahahahaha...surat cinta kekasih lama la tu...

                      10. What is 2 + 2 ? 
                      one last breath - creed
                      oh...mau mati kira ini weyyy

                      11. What do you think about your bestfriend(s) ?
                      Lost in love -Air Supply
                      MAsing-masing dah sibuk nak berkeluarga kan...

                      12. What do you think of the person you like ?
                      words - bee gees
                      hurmmmmmmmm

                      13. What is your life story ?
                      Change the world - eric clapton
                      Besar betul ceritanya

                      14. What do you want to be when you grow up ?
                      Dangerous - Roxette
                      Hurmm...taiko? ah long? serial killer? serial bomber? srikandi perang?

                      15. What do you think of when you see the person you like ?
                      night fever - bee gees
                      muahahaha..demam wehhhhh..malam je...demam kur-kur

                      16. What will you dance at your wedding ?
                      gemuruh - faizal tahir
                      Means never in my life!

                      17. What will they play in your funeral ?
                      the chosen one - Maher zain
                      hurmmm..better talkin atau selawat ke atas Nabi dan keluarganya.

                      18. What is your biggest fear ?
                      rainy days and monday - carpenters
                      nanti husband balik keje basah, monday sebab ada blues
                        
                      19. What is your biggest secret ?
                      yank - wali band
                      scandal????  no comment...

                      20. What will you post this as ?  
                      dreams - the corrs
                      hanya mimpi! i like..but certain is true..haha..mana satu? let it be my biggest secret...

                      eh aku ni ni suka bermimpi eh? baru perasan dalam mp3 aku banyak lagu orang lama2...

                      korang try buat pulak pastu link kan kat komen ai k...

                      I'm in misery

                      Misery
                      Oh yeah
                      Oh yeah
                      So scared of breaking it
                      But you won't let it bend
                      And I wrote two hundred letters
                      I won't ever send
                      Somehow it is cut so much
                      Deeper then they seem
                      You'd rather cover up
                      I'd rather let them be
                      So let me be
                      And I'll set you free

                      [CHORUS]
                      I am in misery
                      There ain't no other
                      Who can comfort me
                      Why won't you answer me?
                      Your silence is slowly killing me
                      Boy (Girl) you really got me bad
                      You really got me bad
                      I'm gonna get you back
                      Gonna get you back

                      Your salty skin and how
                      It mixes in with mine
                      The way it feels to be
                      Completely intertwined
                      It's not that I didn't care
                      It's that I didn't know
                      It's not what I didn't feel,
                      It's what I didn't show
                      So let me be
                      And I'll set you free

                      Tuesday, December 14, 2010

                      Lorong Cenderawasih 2

                      Pernah sekali aku lewati lorong itu
                      Tapi julung kali jualah
                      Aku lewat bersama temanku yang sah
                      Entah kenapa aku memberanikan diri
                      Mungkin ku yakin kau tiada di situ
                      Namun entah kenapa jua
                      Aku masih ingin meneruskan hasrat
                      Yang sekian lama terpendam

                      Salahku kerana masih segar lorong itu diingatanku
                      Masih ku ingat lagi nombor rumahmu
                      Apatah lagi nombor telefon rumahmu
                      Masakan tidak, setelah hampir bertahun menjadi tempat luahan
                      Ingin ku sebut namamu di sini
                      Namun berat ingin ku menaipnya
                      Cukuplah sekadar hatiku menuturnya


                      Masih segar lagumu ini untukku

                      An empty street
                      An empty house
                      A hole inside my heart
                      I'm all alone and the rooms are getting smaller
                      I wonder how, I wonder why
                      I wonder where they are
                      The days we had, the songs we sang together
                      And oh my love
                      I'm holding on forever
                      Reaching for a love that seem so far
                      Chorus:
                      So I say a little prayer
                      And hope my dreams will take me there
                      Where the skies are blue
                      To see you once again, my love
                      Overseas from coast to coast
                      To find the place I love the most
                      Where the fields are green
                      To see you once again, my love
                      I try to read
                      I go to work
                      I'm laughing with my friends
                      But I can't stop to keep myself from thinking
                      I wonder how, I wonder why
                      I wonder where they are
                      The days we had, the songs we sang together
                      And oh my love
                      I'm holding on forever
                      Reaching for a love that seem so far
                      Repeat chorus
                      To hold you in my arms
                      To promise you my love
                      To tell you from the heart
                      You're all I'm thinking of
                      I'm reaching for a love seem so far
                      Westlife - My Love





                      Salah ke anak terlebih manja dengan ibunya?

                      A day after his last shot. Kaki kanan tak boleh gerak langsung. Berdiri pun tak boleh.

                      Layanan macam putera raja...

                      Perihal si bujang yang makin membesar.
                      Ai perasan lama dah yang my bujang ni makin besar makin manja dengan ai.
                      Contohnya, bila ai ambil dia daripada rumah his nanny mesti minta ai dukung.
                      Tapi kalau ayahnya yang jemput, boleh pulak dia jalan sendiri balik ke rumah pulak tu.
                      Bila dah sampai masa dengan ai, asyiklah nak berdukungnya sambil smooch abis satu muka ai kalau ai kata ai penat and i need some rest sebentar before i cook dinner. Nescaya, bergema lah satu rumah ai dengan tangisannya kalau ai tak dukung dia juga. As for me, i don't really mind lifting him up. He's not even 10kgs. Plus, after 12 hours i spend at work, that's the only time i can shower him with my love.

                      However, my hubbee reprimanding me not to pamper him so much as it will spoil him one day. I have to ask him to walk by his own whenever i pick him up from nanny.
                      I do not quite agree with him. I think what i've done with my dear son is still reasonable. But i do scold him when he did wrong. I even lock him in a room for 10 minutes as his punishment when he goes extreme.
                      Cuma ai tak boleh nak menolak bila dia depangkan tangannya untuk minta ai peluk dia after 12 terrific hours that i've spent in the office every weekdays. I need some love too.

                      Entahlah kawan-kawan...i try to be a good mother but at the same time i try to be the firm one whenever i did punish him. Cuma entah lah kenapa masih dikata ai terlebih bagi muka pada anak ai sendiri.

                      Oh, i wonder how our beloved Prophet, pampering his children and his grandchildren. I could use it as my guidance. And no one can argue me... 

                      Monday, December 13, 2010

                      Jom beromantika


                      sumber :  Laman-Seri  

                      1 – Berdandan cantik

                      Perkara pertama untuk menjadi isteri yang romantik pastinya adalah dengan memenangi pandangan mata suami agar dia melihat anda lebih cantik daripada wanita-wanita lain sekelilingnya.

                      Isteri hendaklah menjaga penampilan di hadapan suami dengan memakai pakaian yang menarik, berdandanlah cantik-cantik dan kenakan bau-bauan yang menyenangkan suami, kalau boleh setiap masa. Hatta sebelum tidur sekalipun anda harus tampil sedap mata memandang. Tinggalkan baju 'kelawar' anda kerana suami anda bukan 'Batman' mahupun Keluang Man. Kenakanlah baju tidur yang indah atau lebih elok yang seksi di matanya. Suami juga pasti sangat senang jika gaya pakaian dan dandanan anda sesuai dengan seleranya.

                      2 – Menghias bilik tidur

                      Isteri hendaklah bijak menghias bilik tidur untuk menwujudkan suasana yang romantik. Pasangkan lilin dan diiringi dengan muzik perlahan yang mampu menjadi halwa telinga yang sedap didengari. Apabila ini dapat dilakukan, suami akan sentiasa berasa gembira sehingga sikap romantik yang ada dapat disuburkan.
                      3 – Memberi pujian
                      Semua orang suka dipuji, tidak terkecuali golongan lelaki. Apalagi bila pujian itu bersangkutan dengan kegagahan dan keperkasaan dirinya. Maklumlah, lelaki sering kali berharap untuk menjadi hero, jadi pujian anda akan membuatkan suami merasa dirinya lebih dihargai.

                      4 – Luangkan masa bersama

                      Pada zaman serba maju ini, kebanyakan suami isteri sama-sama bekerja mencari nafkah untuk menyara kehidupan. Justeru masa untuk bersama tidak sentiasa ada. Oleh itu anda dan suami sentiasa sibuk, aturlah masa anda untuk melaungkan masa bersama dengannya.

                      Boleh jadi dengan mengajaknya makan tengah hari bersama, sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Boleh juga mengatur jadual untuk berdua-duaan di waktu hujung minggu. Usaha anda untuk mencari masa bersama dengannya akan dilihat sebagai sesuatu yang romantis dan membahagiakan dirinya.

                      5 – Berikan sentuhan mesra

                      Sentuhan kecil, seperti mengelus tangannya semasa berjalan berdua atau mendakap suami ketika dirinya dalam keadaan sedih akan membuatkan lelaki anda rasa sangat diperhatikan. Begitu juga saat menontoh TV bersama, usaplah rambutnya atau biarkan suami berbaring di ribaan anda. Inilah yang akan menyerlahkan ciri-ciri romantik anda.

                      6 – Membiarkan dia bebas

                      Seperti juga dengan anda yang suka bersembang dengan rakan-rakan, suami anda juga punya keperluan ini. Dia juga punya keinginan untuk berkumpul dengan rakan-rakannya. Ini adalah sesuatu yang menyegarkan dirinya, tambahan lagi jika isteri memberi kepercayaan untuk dirinya bebas bertemu rakan. Dia akan berasa senang kerana dipercayai.
                      7 – Masak makanan yang enak
                      Pepatah Inggeris ada menyebut, ‘a way to win man’s heart is through his stomach’ atau pun cara memenangi hati lelaki adalah melalui perutnya. Perkara ini ada kebenarannya. Semua lelaki pastinya suka menikmati makanan yang enak, apatah lagi jika ia dimasak oleh isterinya sendiri, khusus untuk dirinya. Ini juga akan membuatkan dirinya sentiasa terkenangkan diri anda di saat berjauhan. Semakin tinggi kemahiran memasak, anda dijamin suami akan semakin sayang pada anda.
                      8 – Berkongsi rahsia
                      Ada satu perkara yang boleh membuatkan pasangan yakin bahawa anda mencintainya sepenuh hati. Caranya adalah dengan berkongsi rahsia anda dengan dirinya. Ceritakan rahsia yang tidak pernah anda luahkan pada sesiapa selain dirinya. Perkongsian rahsia ini menggambarkan betapa tingginya keyakinan anda terhadap dirinya.
                      9 – Berikan kejutan kecil
                      Semua orang sukakan kejutan. Seperti anda yang akan tersenyum seharian bila mendapat jambangan bunga daripada suami, begitu jugalah dengan dirinya dengan hadiah yang diidam-idamkannya.

                      Seorang lelaki sangat menyenangi isteri yang ada inisiatif dan kreatif dalam menyegarkan perhubungan. Dia akan merasakan anda wanita yang tidak terduga dan penuh dengan sesuatu yang baru.
                      10 – Menulis catatan cinta

                      Selalunya di waktu bercinta, ramai yang menulis surat cinta. Ada kalanya hingga berkajang-kajang panjangnya. Namun aktiviti ini akan terhenti setelah keduanya mendirikan rumahtangga. Oleh itu tidak salah anda sebagai isteri memulakan aktiviti ini kembali.

                      Kalau sebelum ini anda menulis surat namun seiring dengan perkembangan teknologi, tulis dan hantarkan SMS cinta buat dirinya. Saat membacanya, suami pasti tersenyum dan berasa bahagia. Dijamin ucapan-ucapan cinta yang anda tuliskan tidak akan dipadamkan daripada peti mesej di telefon bimbitnya.

                      Pada ketika-ketika tertentu, layangkan kad ucapan atau nota-nota pendek yang mengandungi kata-kata romantik yang penuh kasih sayang.
                      11 – Meraikan hari istimewa

                      Sebagaimana suami romantik yang sentiasa meraikan hari istimewa anda, begitu juga halnya jika anda mahu dilihat punya sifat yang sama. Jangan sesekali melupakan hari penting dalam hidupnya. Berikan ucapan atau raikannya agar suami berasa anda pasangan hidup yang cukup perihatin terhadap dirinya.

                      Sekiranya timbul sebarang masalah dalam perhubungan suami isteri, hendaklah ditangani dengan segera masalah tersebut. Usah biarkan masalah itu berlarutan sehingga lukanya membekas di hati.



                      Nota:  Tak susah kan nak jadi romantik?

                      Sunday, December 12, 2010

                      Langsing dengan makanan berwarna

                      Tahukah anda, pengambilan buah dan sayur pelbagai warna dalam diet amat baik untuk kesihatan? Bagi yang sedang giat menjalankan program pengendalian berat badan, tidak kira sama ada program bersama pusat-pusat pelangsingan mahupun mengendalikannya sendiri, pengambilan makanan amat penting dalam menentukan keberhasilan program pelangsingan. Ini termasuk dalam pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. Kita wajar bersyukur kerana negara kita cukup kaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan yang begitu variasi.

                      Pelbagai warna boleh didapati, sedar ataupun tidak, warna-warna makanan melambangkan kandungan nutrisi tertentu di dalamnya. Lebih menarik lagi, pengambilan pelbagai makanan berwarna (yang semulajadilah, ya!) sebegini dikatakan dapat melangsingkan badan. Menurut David Heber dalam buku What Color Is Your Diet? , semakin pekat atau ketara warna buah-buahan dan sayur-sayuran yang dimakan, semakin tinggi kandungan nutrisi yang terdapat di dalamnya.

                      Menurut Eric Breverman dalam bukunya, The Younger (Thinnner) You Diet pula, kunci menurunkan berat badan sekaligus mempertahankannya adalah dengan menggantikan sel-sel otak yang hilang, menyeimbangkan zat kimia otak dan menciptakan kembali otak yang lebih muda dan aktif. Setiap kali sel-sel otak anda tumbuh, anda bukan sahaja bertambah pintar tetapi juga boleh mempercepatkan metabolisme. Ia juga bertujuan untuk mencerdaskan otak serta menguruskan badan, seiring dengan pertambahan usia.

                      Berikut disenaraikan beberapa jenis makanan berwarna yang boleh anda jadikan panduan dalam menyusun pola pemakanan dengan lebih baik dan membantu kita menambahkan sel-sel otak.





                      Merah terang


                      Makanan seperti tomato dan tembikai merupakan antara jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai warna ini. Warna ini menandakan makanan ini mengandungi likopen, iaitu zat yang berperanan untuk memelihara kesihatan sel serta mampu mengurangkan risiko kanser.

                      Sebagai contoh, tomato mengandungi likopen dan vitamin C sebagai antioksidan dapat meminimumkan risiko kanser (terutama kanser pankreas) serta mencegah radang usus. Selain itu, tomato juga mencegah penyakit jantung dan memelihara tekanan darah. Bukan itu saja, vitamin lain seperti vitamin A dan C juga mempercepatkan penyembuhan luka, menjaga gusi dan meningkatkan imunisasi tubuh.



                      Red Ruby atau merah gelap

                      Buah sitrus seperti grapefruit merah dengan isi buah berwarna merah ini mengandungi antioksida yang berfungsi mempertahankan kesihatan, memperbaiki fungsi memori, melindungi pembuluh darah, tulang rawan, tendon serta ligamen dari sebarang kerosakan. Selain itu, pigmen merah dalam buah ini mengurangi risiko kanser dengan cara mencegah kerosakan jaringan. Buah ini juga dikatakan boleh memperbaiki fungsi saluran kencing.

                      Antara buah lain yang berwarna merah dan boleh membantu adalah buah cranberries, raspberries, ceri, kacang merah dan buah delima.



                      Oren (jingga) terang

                      Lobak merah dan mangga antara makanan di dalam kelompok ini. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna oren menandakan kaya dengan kandungan alfa dan beta karotenoid di dalamnya yang mengandungi komponen anti kanser dan antioksida. Makanan ini juga boleh membantu memperbaiki daya penglihatan dan kesihatan jantung. Cuba ambil paling tidak dua hingga tiga biji makanan berwarna oren setiap hari dan jauhi produk jus buah-buahan yang kaya kalori.



                      Kuning terang

                      Makanan yang berwarna kuning diketahui mengandungi vitamin C yang baik untuk melindungi sel tubuh. Limau dan betik mengandungi banyak vitamin C dan mengandungi beta cryptoxanthin, iaitu salah satu komponen karotenoid. Dengan kandungan vitamin C dan karoteniod di dalam buah betik dapat mempertahankan tekanan darah anda dalam keadaan yang normal.

                      Sayuran dan buah yang berwarna kuning banyak mengandungi fitokimia karotenoid dan lavonoid (vitamin dan mineral dalam makanan yang berfungsi mengurangi peradangan) yang mempunyai komponen anti kanser dan antioksida. Terdapat sejenis enzim yang membantu menambah kepantasan reaksi di dalam tubuh. Betik juga membantu mencerna daging dan tepung sehingga melancarkan pencernaan, serta membantu memelihara daya tahan tubuh.

                      Makanan berwarna kuning ini juga boleh memperbaiki penglihatan dan memelihara kesihatan jantung. Cuba ambil tiga sajian makanan begini setiap hari.



                      Hijau gelap

                      Warna hijau pada sayuran menandakan kandungan sulforaphane, isothiocyanate dan indoles yang menurut Heber, ia dapat merangsang hati untuk membuat komponen yang dapat memecah unsur kimia penyebab kanser. Klorofil yang terkandung di dalam tanaman hijau mempunyai komponen anti kanser dan komponen yang berfungsi untuk proses detoksifikasi tubuh. Buah dan sayuran hijau kaya dengan zat lutein, yang kaya dengan antioksidan di dalamnya. Selain itu, sayuran hijau kaya karotenoid, vitamin serta mineral yang berfungsi peradangan secara semulajadi.

                      Sayuran seperti brokoli dapat meningkatkan imunisasi serta pembentukan sel dalam tubuh melalui kandungan asid foliknya yang sememangnya bermanafaat melawan kanser terutamanya kanser payudara. Brokoli juga kaya dengan chromium yang boleh membantu mengatur insulin dan gula darah dalam tubuh selain mencegah menyakit jantung.

                      Selain itu, banyak makanan hijau yang mengandungi kalsium yang membantu membangun tulang dan gigi yang kuat, mencegah osteoporosis serta mampu memperbaiki penglihatan. Ambil sekurang-kurangnya satu sajian sayuran seperti brokoli, kobis, sawi, bayam, kobis brussel dan sebagainya setiap hari.



                      Putih kehijauan

                      Makanan berwarna putih banyak mengandungi flavonoid yang dapat melindungi membran sel. Contoh makanan berwarna ini adalah seperti bawang putih, bawang bombai, seleri dan buah pir.

                      Kandungan alicin dan selenium di dalam bawang putih dipercayai dapat membunuh parasit, bakteria dan virus. Mengambil bawang putih secara teratur dapat menghalang arteri daripada tersumbat, meningkatkan sistem imunisasi tubuh serta mengawal tekanan darah. Selain itu, ia dapat menurunkan kadar kolesterol serta mengandungi zat anti kanser serta dapat membantu menyembuhkan radang otak, sakit pada sendi serta menambah tenaga.



                      Biru gelap

                      Makanan dengan warna ini mengandungi anthocyanin dan fenolat, iaitu dua jenis fitokimia kuat yang dikatakan bermanafaat sebagai anti penuaan. Buah dan sayuran berwarna biru glep kaya antioksida. Makanan berwarna biru boleh melindungi pembuluh darah, tulang rawan, tendon serta ligamen dari sebarang kerosakan. Selain itu, makanan ini juga mengurangi risiko kanser dengan mencegah kerosakan jaringan. Makanan ini juga boleh memperbaiki fungsi memori dan kesihatan saluran kencing. Buah seperti beri biru dan anggur adalah antara contoh makanan dalam kategori ini.



                      Ungu gelap

                      Makanan yang berwarna nila dan ungu mengandungi antioksida. Makanan berwarna biru gelap dan nila mengurangi stress oksidatif iaitu salah satu penyebab utama penuaan. Selain itu, makanan ini juga kaya resveratrol yang diyakini dapat mengurangi risiko penyakit jantung dan kanser. Makanan seperti terung ungu dan buah plum amat disarankan oleh Braverman.

                      Rujukan :
                      1. Eric Breverman ~ The Younger (Thinnner) You Diet
                      2. David Heber ~ What Color Is Your Diet?


                      http://laman-seri.blogspot.com
                      http://little-kiosk.blogspot.com

                      Am i strong enough?

                      Last Thursday, my son , Hariz had his last immunization . He was just fine till late evening...running, kicking, climbing sofa..and so...but then, he started crying like hell and he refused to walk. I make him stand on his own feet but it didn't last longer. He cried when i told him to stand.

                      He never behave like this. I start to worry after my husband told me about the process. I failed to be at the clinic by the time he had his due to missed  my train. I was so fragile at that time. What IF he was paralyzed?  Huhuhu..am i strong enough to accept it? I read some blog...which write the story about their special kid. They inspired me a lot.

                      Nevertheless, his cries break me apart. I want to cry too when seeing him all this while running happily here and there but now he can't. He need my help to wake up. He begged me to lift him up to somewhere he wanted to go. Even though he can't talk yet but looking into his eyes i know he was in pain. Oh, dear...

                      But my fear is just useless. I call the nurse and she said that the sign was just for a temporary due to shot that he had.  It may take two to three days before he can walk back. I feel relieve!

                      He's wiser now and can feel the pain unlike the previous time.

                      However, the experience still got me thinking whether am i strong enough to have A SPECIAL KID?
                      My answer will be, if that's is my fate, i'll accept it with an open arms. It's a special gift from Allah, and maybe i have been chosen to take care of His belongings. He knows what best for us...
                      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...