Nuffnang ads

Wednesday, December 8, 2010

Hani

Semalam disebabkan kebosanan ketiadaan pegawai tertinggi rumahtangga (PTR) dan channel tv pun kurang menarik ( ai takde astro ye...PTR tak approve untuk pemasangannya)...ai pun layan lah tv3.

Oh, it's her la! Nur Fathia!
Ai mula tertarik dengan dia lepas tengok iklan Sunsilk. Mula-mula ai ingat dia memang jenis bertudung. Lepas tu i follow cerita Nur Kasih. Agak lampi ( lambat pick-up ) gak la ai ni sebab lewat perasan yang Nabila ( Nur Fathia ) kawan kepada Nur ( Tiz Zaqyah )dan gadis dalam iklan Sunsilk adalah orang yang sama.

Oh, hati ai dah terpaut! Ai bukan lesbian k. Tapi it's normal kan kalau ai sebagai perempuan suka juga tengok perempuan yang cantik?

Cerita Hani tu ok lah...ai memang jarang layan cerita kat Lestary tu unless pelakon kegemaran ai macam Fahrin Ahmad ada barulah ai tengok.

Since it's Nur Fathia i won't mind watching Malay drama. Tambah-tambah ada Ryzal berdagu lekuk tu..

Sinopsis Drama Hani

Drama Hani ni lakonan oleh para pelakon seperti Nur Fathia, Ryzal Jaafar, Siti Fathiyah, Rozita Che Wan, Esma Daniel, Nurul Elfira Loy, Zarynn Min, Airis Yasmin dan Ngasrizal Ngasri. 
Drama 13 episod terbitan Layar Consult Sdn Bhd diarahkan oleh Heykal Hanifah berdasarkan skrip oleh Zabidi Mohamed mengisahkan cabaran hidup seorang remaja yang menjadi buta selepas menjalani pembedahan otak.

Nur Fathia dalam Hani Lestary Tv3

Sinopsis Hani

Ummu Hani lakonan Nur Fathia merupakan seorang pelajar Tingkatan Lima yang riang dan cemerlang dalam akademik dan kokurikulum.

Hani menyimpan cita-cita untuk menyambung pelajaran di luar negara dan mahu menjadi seorang pensyarah.
Irfan lakonan Ryzal Jaafar pula seorang pelajar baru yang berpindah ke sekolah Hani selepas ayahnya, Dr. Adib ditugaskan ke sebuah hospital di Kuala Lumpur.

Irfan menjadi seorang yang pendiam dan gemar menyepikan diri selepas kematian abangnya akibat leukimia.
Kawan baik Hani, Aliah lakonan Siti Fathiyah dan Jalilah cuba mendampingi Irfan tetapi hanya mendapat layanan dingin. Hani mendapat tahu Irfan gemar membaca maka dia mula membaca novel kegemarannya bagi menarik perhatiannya.

Sikap optimis Hani telah mempengaruhi Irfan, dia telah berubah menjadi seorang yang lebih aktif. Hubungan mereka juga menjadi rapat dan Hani mula menyimpan perasaan terhadap Irfan dalam diam.
Hani yang selalu mengalami sakit kepala dan pening telah disahkan mempunyai ketumbuhan dalam otaknya sebelum menghadapi peperiksaaan SPM. Lebih menyedihkan, dia akan menjadi buta selepas menjalani pembedahan otak bagi menyelamatkan nyawanya.

Hani tidak dapat menerima hakikat bahawa dia akan menjadi buta pada usia 17 tahun.
Baginya, berita tersebut umpama hukuman mati untuk mengejar cita-cita dan cintanya.
Emosi Ummu Hani tertekan selepas menjadi orang buta. Mariam lakonan pelakon jelita Rozita Che Wan dan Mokhtar iaitu Esma Daniel sekeluarga sering memberi motivasi dan kata-kata semangat kepada Ummu Hani.
Dr. Adib tidak mahu Irfan mengabaikan pelajarannya hanya kerana terlalu ambil berat terhadap Ummu Hani. Dr Adib dan Shafinaz merancang Aliah mendekati Irfan.

Selepas keputusan SPM diumumkan, Irfan dan Aliah berjaya melanjutkan pelajarannya dalam bidang perubatan di luar negara. Akhirnya, Irfan dan Aliah telah berkahwin dan kedua-duanya berjaya menjadi doktor. Namun dapatkah Ummu Hani menerima hakikat bahawa kawan baiknya, Aliah telah menjadi suri hati Irfan?

 source : nurizspace.com

1 comment:

Cik Eka said...

eka tgk jugak cita ni malam td..
bes kan kak..x sabar nk tgk mnggu dpn..
eka suka hani nie....hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...