Nuffnang ads

Friday, December 24, 2010

Macam mana nak gemuk?

Entri kali ini adalah selepas kegagalan aku yang hampir kurus selepas pantang tempoh hari.
Tetapi apakan daya, akibat nafsu makan yang tak terkawal terjadilah pertambahan berat badan yang tidak diingin. Bagi tyang inginkan tips menggemukkan badan sila ikut langkah-langkah di bawah :-
  1. Balik kerja sampai rumah dalam pukul 6 petang, masak-masak, selesai masak, mandi then jam dah tunjuk pukul 9.30 malam tapi belum makan lagi...makan je lah apa yang dah masak tu. Walaupun lauk sardin je tapi masih boleh tambah sampai 2 pinggan lagi-lagi makan dengan sup cendawan campur soo hoon.
  2. Jangan tinggal waktu makan. Breakfast makanlah kuew teow goreng ke takpun nasi kerabu/nasi lemak, lunch makan lagi nasi penuh satu polistren, lauk ayam hari-hari dengan sayur. Malam dah confirm lah makan nasi lagi dengan suami/keluarga.
  3. Antara waktu makan jangan lupa sediakan apa-apa untuk dikunyah sama ada biskut ke keropok ke kekacang ke kat atas meja tu ok.
  4. Kalau ada orang ajak minum petang, jangan tak pergi kena pergi ok.
  5. Seminggu sekali kalau rajin pergilah makan fast food ie KFC ke McD ke 
  6. Exercise? Perlu ke korang rasa bila kat rumah kena kemas, basuh baju, basuh bilik air, sapu rumah, mop lantai etc..semua tu dah cukup kan? Why do we need another exercise?  
  7. Kalau cuti tu sambil tonton tv jangan lupa bawa keluar all the junkies sambil menonton yea
Last but not least, jangan lupa untuk mencuba! Selamat Maju Jaya!

4 comments:

Cik Eka said...

ye kak...baik....
boleh eka tiru tips nie..hahaha.....

dgn bdan eka yg ala2 papan nie,boleh gak la gemuk sket..hahaha...
dulu penah buat canie...tbe2 lak gemuk dgn peha macam di pam2....last2 kawal balik..ni terlebih kawal,kurus plak....

apezs shah said...

aiyakkkk nak gemokkan badan ke.. tak mahu.. nak kurus hehe..;)

man yusoef said...

ataupon kesimpulannya...pantang ada masa terluang...makan je..hahahah

Xana said...

eka : i'm so overwhelmed la ngan my weight sekarang....

apezs shah : how i wish nak kurus balik...as i said earlier i had my mission failed...again!

man yusoef : heheheh...betul betul..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...