Nuffnang ads

Friday, March 4, 2011

Cerita-cerita Masa Aku Kecil #1


Aku anak sulung. Adik bawah aku beza 4 tahun. Boleh katakan aku ni manja sikit la kot. Belah mak aku ntah aku cucu yang keberapa tah. Belah ayah aku ye..aku la cucu sulung. Otai tak otai gak aaa...Mak aku kata dulu-dulu masa kecik aku dok kat rumah quarters(kot?) kat kampung dulu. Adalah Wancu (arwah dah) jaga aku. Dan kebetulan pulak aku ada kawan (baik?) India. Anak doktor (kot?). Dah nama kuarters untuk orang kesihatan kan...mak aku keje misi gigi. Yang tak tau misi tu apa ko tanya la orang-orang lahir tahun 80 ke bawah. 

Mak aku citer, anak arwah Wancu i.e arwah Paklang manjakan aku. Everytime balik keje mesti beli aku something. Tak sure tapi mesti lah jajan-jajan kan...Mainan...

Disebabkan aku sulung dalam keluarga aku, bertuahlah gak aku dapat berjumpa dengan arwah atuk aku dua-dua belah, arwah Pak Andak aku ( died young ). Cakap pasal arwah Pak Andak aku ni, ikut memori imej yang ada aku anak buah yang dia sayang (kot?). On my 4th bday 9dari gambar je) nampak dia arrange untuk celeb aku. Mak aku dah tentula ngandung adik aku masa tu kan. Good in arts sebab aku pernah terjumpa dia buat carpet. Mak aku pun jenis kreatif. Aku pun ada la mewarisi sikit-sikit. Adik-beradik aku semua adalah nampak talents seni masing-masing.

Lepas adik aku lahir, aku tak tau la nape ek...tapi ramai gak yang kata anak kedua biasa cam ada rebel sket dalam diri. (adik aku bukan sikit...banyak doh!). Masa dia 2 tahun kot aku dah start gaduh ngan dia. PAsal apa tah...Aku kan kira dah besar dah tadika...mak suh aku jaga dia...tah apa aku tak puas hati / berebut barang ngan dia tah...boleh dia gigit tangan aku. Aku kan jenis cengeng sikit...drama queen je lebih. Aku boleh bantai nangis je. Tapi dalam hati aku masa ni, minah ni memang tak boleh buat kawan (hoi! Memang aa sebab dia adik kau..) Bermula dari hari tu, kitorang selalu berperang.


5 comments:

Eira Syahirah said...

oit... xpayah la cite sal kecik2... huhhhh!!!!

Syafinaz Razak said...

hahahaha...
teringat aku dulu penah world war 2 ngan eya..

Xana Razak said...

wah...makngah da ade blog...ni sudah bagus...budget eira syazira aaa tu eh...
blog aku, aku punye suke ler..dun worry xkan tag ko der...so nobody will knows

Eira Syahirah said...

nobody will know yew... sape yg knal ko long,die knal la sape aku... eyaiiii... GERAM!!! memg la blog ko.. tp xpyh nk cite benda yg m'aibkn.. mase kecik xle pk waraslg.. huh..pe da... t ank ko ade adik tgk la cmne die treat adik die laks.. :p

Xana Razak said...

ko ni ngah...tu pun nak sentap la...
rilex sudaaaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...